Hazaszeretet és muzsika - Széchényi emléknap

2011. november 23. 10:20 - nemzetikonyvtar

Széchényi Ferenc gróf 1802 márciusában nyújtotta be könyvtáralapításra vonatkozó felségfolyamodványát a bécsi Magyar Kancelláriánál, amelyre I. Ferenc király június 23-án pozitív választ adott. A tulajdonképpeni alapításra november 25-én került sor, Széchényi ugyanis ezen a napon írta alá és nyújtotta be a Kancelláriához a majdani könyvtár alapító oklevelét. Erre emlékezünk tehát évről évre a Széchényi Emléknapon.

Az idei emléknap november 25-én 12.30 órától 21.00 óráig kínál gazdag programot. Programjaink egy részén a résztvevők száma korlátozott, ezért kérjük, a körsétákra, a múzeumpedagógiai bemutatóra és a tárlatvezetésekre küldd el jelentkezésed előzetesen a pr@oszk.hu címre!

Körséta:

16.00, 17.00, 18.00 Egy évben mindössze kétszer, a Múzeumok Éjszakáján és a Széchényi Emléknapon mutatjuk meg raktári rejtelmeinket, a könyvtár titkos zugait. Délután három alkalommal, órakor várjuk vendégeinket könyvtári körsétára.

Hazaszeretet és muzsika

18:00 Patriotizmus a romantika korában – A POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület konferenciája ünnepi műsorral az olasz egység 150. évfordulója tiszteletére. A zenei műsorban Liszt és Berlioz darabjai hangzanak fel.

Kamarakiállítások

Kamarakiállításaink múltunk egy-egy fontos pillanatára, illetve három nagyszerű művészre emlékeznek, emlékeztetnek.

”A harcunkat megharcoltuk". A Rákóczi-szabadságharc emlékezete. (V. szint, Plakát-és Kisnyomtatványtár folyosó)

"Hamvaidnak elhozása végett elzarándokolnánk szívesen" – dokumentumok II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvainak hazahozataláról. Korabeli könyvek, hírlapok, filmhíradó folyamatos vetítése. (VII. szint, Katalógustér)



Bóbitától a Bibliáig…Hincz Gyula könyvillusztrációi. A Váci Értéktár vendégkiállítása. (V. szint, Ereklyetér)

”Terjesztését megtiltom!” Mitől féltette hatalmát a mindenkori politika? Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Zárolt Kiadványok Tárának dokumentumaiból. (VII. szint)

100 éve született Szalay Karola A Művészet és tudomány – lélek és test című kiállítással a 100 esztendeje született Szalay Karolára, az Operaház művészettörténész-doktor prímabalerinájára emlékezünk a Magyar Tudomány Ünnepének idei alkalmából (VI. szint, Színháztörténeti Tár)

„Déryné voltam Kanadában”– 100 éve született Kertész Sándor Október 27-én, csütörtökön nyílt meg a Színháztörténeti Tár „Déryné voltam Kanadában”. 100 éve született Kertész Sándor, a Torontói Művész Színház alapítója című kamarakiállítása (VI. szint, Színháztörténeti Tár)

EZEN A NAPON MINDEN LÁTOGATÓNK FÉLÁRON VÁLTHAT ÉVES OLVASÓJEGYET A FÉLÉVES BÉRLETEK 2012. JÚNIUS 30-IG ÉRVÉNYESEK A KÖNYVTÁR EZEN A NAPON DÍJMENTES NAPI JEGGYEL IS HASZNÁLHATÓ

2011. NOVEMBER 25-ÉN A KÖNYVTÁR VALAMENNYI PROGRAMJA ÉS KIÁLLÍTÁSA DÍJMENTESEN LÁTOGATHATÓ. A KIÁLLÍTÁSRA INGYENES BELÉPŐJEGY 20.00 ÓRÁIG KÉRHETŐ.

További programok

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr633405398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása