Véglegesen megoldódhat a kalocsai ősnyomtatvány rejtélyes története

2014. március 27. 14:23 - nemzetikonyvtar

Ugyanis megtaláltuk az archívumban a március 21-én Kalocsára visszakerült ősnyomtatványról lefejtett bőrmaradványokat és a 18. századi raktári jelzetet tartalmazó cédulát. Eddig tévesen azt gondoltuk, hogy elvesztek ezek a maradványok.

Az előkerült tulajdoni jegyek egyértelművé teszik a kalocsai provenienciát.

Sőt, az is kiderült, hogy Patachich Ádám kalocsai érsek vásárolhatta 10 forintért a négy kötetet a most Kalocsán előkerült könyvszámla tanúsága szerint valamikor az 1780-as évek elején.

Capreolus-kötetről lefejtett bőrmaradványokA Capreolus-kötet restaurálás előtti állapota (jobbszélen fotó) és a lefejtett bőrmaradványok, pergamen- és papírtöredékekkel illetve a 18. századi jelzetet tartalmazó cédulával

Elnézést kell kérnem Beöthyné Kozocsa Ildikótól, az OSZK Restaurátor Osztályának ny. vezetőjétől, a következő állításom miatt: "Úgy tűnik, hogy a restaurálás során sok értékes tulajdoni jegy veszett el örökre." Az igazság ezzel szemben az, hogy figyelmetlen voltam. Ma megtaláltam az archívumban ezeket a lefejtett bőrmaradványokat és a 18. századi raktári jelzetet tartalmazó cédulát. Így természetesen nem hibáztak ebben a restaurátor kollégák. Az előkerült tulajdoni jegyek egyértelművé teszik a kalocsai provenienciát. Farkas Gábor Farkas

Dr. Bábel Balázs érsek atya az ősnyomtatvánnyal További képek ITT.

A történetet hamarosan folytatjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr905880958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása