Az ember tragédiája szinoptikus kritikai kiadása a MEK-ben!

2015. szeptember 21. 08:45 - nemzetikonyvtar

1883. szeptember 21-én mutatták be először Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. A Paulay Ede rendezte ősbemutató a Nemzeti Színházban volt. Erre emlékezve – Kerényi Ferenc irodalomtörténész javaslatára – ünnepeljük 1983 óta szeptember 21-én A magyar dráma napját.

Kerényi Ferenc gondozásában elektronikusan is elérhetővé vált Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének szinoptikus kritikai kiadása. (Eredeti kiadvány: Az ember tragédiája: drámai költemény, sajtó alá rend és a jegyzeteket írta Kerényi Ferenc, a mű kéziratának írásszakértői vizsgálatát végezte Wohlrab József, Budapest, Argumentum, 2005.) 

madach_gerinc_nemzetikonyvtar.png

Madách Imre: Az ember tragédiája: drámai költemény, sajtó alá rend és a jegyzeteket írta Kerényi Ferenc, a mű kéziratának írásszakértői vizsgálatát végezte Wohlrab József, Budapest, Argumentum, 2005.  A könyv gerince – Magyar Elektronikus Könyvtár 

Kerényi Ferenc, a kétszeres Madách-díjas színház- és irodalomtörténész, a Magyar Színházi Intézet egykori igazgatója kutatási területe a 19. századi magyar irodalom, a 19–20. századi drámairodalom és színjátszás története volt. Madách mellett nagy szerepet vállalt Petőfi és Vörösmarty műveinek kritikai kiadásában is. Egyik pályatársa „a Madách-kutatás hétköznapi ünnepei”-ként jellemezte a most felkerült kötetet, határkőnek a Madách-értelmezésben.

„A jelen kiadás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémián őrzött egyetlen autográf példány, valamint az írója életében megjelent két kiadás alapján rendezett sajtó alá Kerényi Ferenc, nemcsak szövegkritikai igényű, de szinoptikus is. Azaz szakít a hazai textológia korábbi gyakorlatával, amikor csak a végeredménnyel, a megállapított szöveggel szembesült az olvasó. Most előttünk jelennek meg a szöveg alakulásának fázisai; a kötet használója végigkísérheti, sőt ellenőrizheti a szöveggondozás munkáját, s ez bőven kárpótolja őt a szövegtan elvesztett misztikájáért.”

Madách Imre: Az ember tragédiája: drámai költemény, sajtó alá rend és a jegyzeteket írta Kerényi Ferenc, a mű kéziratának írásszakértői vizsgálatát végezte Wohlrab József, Budapest, Argumentum, 2005. – Magyar Elektronikus Könyvtár 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr167790104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása