Szarvas község térképe 1907-ből

2016. március 30. 08:27 - nemzetikonyvtar

Április elején indítjuk útjára a Földabrosz című, úttörő jellegű térképtörténeti fórumot, blogot, melyen térképtörténeti tematikájú bejegyzéseknek adunk helyet. A hiánypótló kezdeményezés szerkesztői könyvtárunk Térképtárának munkatársai lesznek. Az új virtuális felület egyben első lépése a nemzetikonyvtar.blog.hu megújítási folyamatának is. Beharangozóként most egy közelmúltban megvásárolt térképet mutatunk be. 

A 19. század utolsó évtizedei a magyar kartográfia fénykorának kezdetét jelentették. Sorra jelentek meg az ország és részegységeinek (megyék, vízrajzi egységek stb.) különféle szempontú ábrázolásai, valamint a településtérképek. Korábban is jellemző volt, és ez a tendencia ekkor sem változott, hogy elsősorban a nagyvárosokról, üdülőhelyekről vagy más szempontból jelentős településekről jelentek meg térképek. A kisebb városok ábrázolásaira sem tudományos ok, sem komolyabb, fizetőképes kereslet nem mutatkozott. Ez az állapot nagyjából az 1960-as évekig eltartott. Ezzel magyarázható, hogy a hazai kis és közepes méretű városaink nagy részéről alig rendelkezünk korai nyomtatott várostérképekkel. Ez elmondható Szarvas városáról is.

A könyvtár állományában Szarvas településről eddig egy 1884-ből, és egy 1963-ból származó kataszteri térkép volt megtalálható; a legrégebbi részletes és használható várostérképünket 1968-ban adták ki.

A Szép Magyar Térkép verseny díjait április 1-jén osztjuk ki a könyvtárban. Idén 15 pályázó 29 pályaművet küldött be, melyet a szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelt. A benevezett térképekből megrendezett kiállítás a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújt átfogó képet a nagyközönség számára. A beküldött darabokból rendezett kiállítás 2016. április 1-től április 30-ig tekinthető meg a VI. emeleti Díszteremben, keddtől szombatig 10 és 18 óra között. 

A közelmúltban megvásárolt 1907-es településtérkép ugyan nem ismeretlen a helytörténész kutatók előtt, azonban ez a példány azért különleges darab, mert az eredetileg 1907-ben kiadott mű tartalmát a tulajdonos Garay Samu többször is bővítette, előbb a Zöldpázsit, majd a Szénáskert nevű városrészekkel. A beírások dokumentálva történtek, 1932. szeptember 15-én és 1943. április 30-án, így ezen az egy térképen a város fejlődésének mintegy 36 éves történelme nyomon követhető.

tm_24858_1500_nemzetikonyvtar.jpgSzarvas község térképe. Rajzolta Ponyiczky Kálmán községi mérnök. 1907. – Térképtár 

Garay Samu (Szarvas, 1885–?) a település történetében kiemelkedő személyiség, 1903-tól 1939. szeptember 1-ig evangélikus népiskolai tanító és igazgató volt. 1908-tól foglalkozott orgonazenével, 1912-ben megalakította az első három szólamú gyerekkart; zenét szerzett, zongoraátiratokat készített. 1934-től az Országos Frontharcos Szövetség szarvasi csoportjának alelnöke volt.

A térkép szerzője, Ponyiczky Kálmán (1874–1943 után), 1905-től volt községi mérnök Szarvason. Tevékenysége során hatalmas fellendülésnek indult a település csatornázása, artézi kutak fúrása, kocsiutak kiépítése stb. Tervei szerint és az ő irányításával épült fel a községháza, három tanyasi iskola, az emeletes központi evangélikus iskola, a polgári leányiskola, a kondorosi templom és rengeteg magánépület. Közreműködött a település villamosításában. Az I. világháború legtöbb frontján harcolt, megsebesült, és megkapta a Károly csapatkeresztet. (Ezt a kitüntetést IV. Károly 1916 végén alapította és 12 heti folyamatos frontszolgálat teljesítésével volt kiérdemelhető.)

Pászti László
Térképtár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr228511590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása