A könyvtárak jövője - a jövő könyvtárai

2011. április 26. 11:20 - nemzetikonyvtar

Holnap kezdődik Kaposváron a hazai számítógép-hálózati informatikai élet jelentős rendezvénye, a Networkshop 2011 konferencia. Az "A" teremben 16 órától Király Péter, volt munkatársunk vitaindítójával beszélgetés kezdődik a könyvtárak jövőjéről. A konferenciát élőben lehet követni ezen a linken.

Nem kétséges, hogy a digitális világ és a válság eddig nem tapasztalt kihívásokat támaszt a könyvtár intézményével, szerepével, jelentősségével szemben. A Könyvtár jövője elnevezésű szekció közös gondolkodásra, vitára hív azzal kapcsolatban, hogy merre is lehetne, kellene a különféle könyvtáraknak elmozdulniuk. Király Péter

A beszélgetés résztvevői: Bánkeszi Katalin (OSZK), Drótos László (OSZK), Keveházi Katalin SZTE EK), Koltay Klára (DEENK), Kokas Károly (SZTE EK), Paszternák Ádám (Miskolci Városi Könyvtár), Sennyey Pongrácz (Furman Univ. Lib. USA), Takács Dániel (BÜK Könyvtár), Tóth Péter (OSZK)

Az információk hordozói a jövőben egyre kisebb mértékben lesznek a könyvek. Az információszolgáltatás helye egyre kisebb mértékben a könyvtár, a könyvtári épület egyre kisebb mértékben hagyományos olvasóterem.

A szemantikus web, web 3.0 ezt az igényt teszi transzparenssé, tehát a könyvtár-informatikának a maga 100 éves rendezett kutatás, oktatási és kézműves tradíciójával még van némi előnye. Informatikai szinten azonban meglehetősen le van maradva.

A könyvtári marketing alapelve: ismerd meg a felhasználódat. Nincs általános recept, talán csak az az elv, hogy a könyvtári profilt az adott felhasználói közösség arculatának megfelelően kell kialakítani.

A könyvtári informatikai rendszer nem sziget, hanem nyílt szabványokon alapuló együttműködésre képes rendszer. Amennyire lehet, támogatni kell a nyílt forráskódú fejlesztéseket, mivel ez az alapja annak, hogy a könyvtár ne legyen kötve a szolgáltatók magánérdekeihez.

A jövőben egyre több olyan felhasználó lesz, akit a könyvtárlátogatásában semmi sem köt az olvasás aktusához. A könyvtár és a könyvtáros számára közvetítő szerepet játszik: a tér, ahol tanulhat, beszélgethet, játszhat, filmet nézhet, vagy a házi eszközöknél jobb minőségben elkészíthet egy videót, biciklit kölcsönözhet, stb. Esetleg bizonyos esetben konzultál a könyvtárossal is. Lehet, hogy esetleg igénybe fogja venni a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat, és talán nagyobb esély van erre, mint azok esetében, akik még a könyvtár küszöbét sem lépik át, de nem biztos. Az biztos, hogy ennek a térnek a szerepe felértékelődik, és mivel ezt a teret könyvtárnak hívják, magának könyvtárnak a szerepe, társadalmi támogatottsága is felértékelődik.

Fontos, hogy ebben a helyzetben a könyvtáros lépést tartson mind az informatika, a szoftverek fejlődésével, mind pedig az információkeresés, a rendező rendszerek eszközeinek (tezauruszok, ontológiák) használatában, mind pedig azoknak a közös formátumalapoknak (adatcsere-formátumok, logikai adatszerkezetek és metaadatok) ismeretében, melyen a jövő könyvtári gyakorlata alapszik.
A könyvtárak jövője, a jövő könyvtárai szekció 2011.04.27., 16.00, "A" terem

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr112856228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása