Elismert restaurátori munka

2011. május 07. 08:23 - nemzetikonyvtar

Apor kódexJövő héten négy kollégánk képviseli előadóként hazánkat és a könyvtárunkban folyó restaurátori munkát külföldi előadókörúton és konferencián.

Érdi Marianne és Tóth Zsuzsanna Szabadkán a Könyvtárban, Topolyán és Zentán a múzeumban tart előadást. Megismertetik a hallgatóságot azzal az OSZK Restaurátor műhelyeiben folyó tevékenységgel, amely mögött több évtizedes munka és tapasztalat áll. A könyv és papírrestaurátorok számára a Széchényi Könyvtár restaurátor műhelyei a bölcsőt jelentik, hiszen idén lesz pont 30 éve, hogy elkezdődött itt a szakma oktatása, ami ma is folyamatos. Erdélyből és Szerbiából is végzett már több kolléga ezen a három éves képzésen. Az OSZK könyv és papírrestaurátor szakembereinek országos és határokon túli elismertségének titka a több évtized alatt felgyűlt megalapozott tudás védelme, ápolása, fejlesztése és továbbadása. Ezzel biztosítjuk az írott kulturális örökség, a Nemzeti Könyvtár kincseinek megőrzését.

Restaurátoraink tavaly vettek részt Székelyudvarhelyen a XI. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencián, ahol sikeres szakmai kapcsolatokat építettk ki a környező országokban működő magyar restaurátorokkal. Ennek folytatása a zentai Városi Múzeum meghívása.


Restaurált Apor kódex

A Tóth Zsuzsanna által restaurált Apor kódex a határokon átívelő együttműködésnek a legújabb kutatási eredmények felhasználásának és a kollégák együttműködésének szép példája.  

Jövő héten két kolléganőnk Papp Judit és Koppán Orsolya meghívásra Hornban nemzetközi restaurátor konferencián képviselik előadóként  könyvtárunkat. Munkatársaink találkoznak Nicholas Pickwoad angol professzorral (Ligatus Research Centre University of the Arts, London)  aki az európai kötéstörténet, kötéskutatás jeles szakembere, s vezetője egy hamarosan létrejövő együttműködésnek. A projekt célja, hogy feldolgozza az európai könyvkötések történetét kötéstörténész és restaurátor szemmel, ezzel egyidőben megalkotva egy egységes kötéstechnikai leíró nyelvet. Az Országos Széchényi Könyvtár szeretne a projekthez csatlakozni, beemelni a magyar kötéskutatást, kötéstechnikát az európai körforgásba, megalkotni és közkinccsé tenni ehhez igazodva a magyar kötéstörténeti leíró nyelvet. Nicholas Pickwoad meghívására Papp Judit kollégánk és Rozsondai Mariann (MTAK) júniusban jelentős oxfordi konferencián képviselik a magyar kötéskutatást. 

Országos Széchényi Könyvtár: A gerincmezők közül az alsó min...
A gerincmezők közül az alsó mindig nagyobb a többinél - Széchényi Ferenc alapító könyvtárából

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr662882159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása