Fotók a mohácsi csatatér régészeti feltárásáról

2015. augusztus 29. 07:23 - nemzetikonyvtar

Papp László (1903–1973) régész hagyatékából néhány napja egy magát megnevezni nem kívánó blogolvasónk könyvtárunknak adományozta az édesapja hagyatékából előkerült, most bemutatásra kerülő fotókat.

fotok.png

 A 2015. augusztus 26-án beérkezett hagyaték egy részéről készített első felvétel.

Ezek a képek Papp László, a neves régész özvegyétől kerülhettek az adományozóhoz. A különleges sorozat Mohács első, 1960. évi archeológiai ásatását mutatja be megdöbbentő részletességgel. A fotókat feltehetően Susits László készítette, aki az 1960-as években számos régészeti feltárást fotózott végig az MTA Régészeti Intézete megbízásából.

Szimpózium a mohácsi csata évfordulóján a Budai Várban 2015. augusztus 29. (szombat) 13.00–18.00 Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (VI. emelet)

03_mtv_level.jpgMTV levél

A hagyatékból előkerült levél alapján úgy tűnik, hogy a 22 db 77 mm x 114 mm-es és 44 db 93 mm x 65 mm-es fotó nagyítását a Magyar Televízió kérésére készítették el, mivel 1976. augusztus közepén egy emlékműsor készült a csata évfordulójára, és ott szerepelhettek vágóképként. A dokumentumfilm megtalálható és megnézhető az OSZK filmarchívumában.

01_asatas_panorama.jpgAz ásatás helyszíne korabeli panorámaképen


04_az_elso_arok.jpgAz első kutatóárok

05_masodik_tomegsir.jpgA második tömegsír

08_collage.jpgKollázs a fotókból

Néhány kép jól ismert a Mohács-kutatók előtt, mert ezek szerepelnek Papp László 1960-ban és 1961-ben a pécsi Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében megjelent tanulmányaiban, illetve feltűnnek az 1976-ban Katona Tamás és a 2006-ban B. Szabó János által szerkesztett Mohács-kötetekben is. A mohacsi-csata.hu honlapon látható a legtöbb kép a tömegsírokról. 

15 további felvétel Papp László hagyatékából

A teljes sorozatot az OSZK Fotótárában helyezzük el és a szakszerű feldolgozás után mindenki számára elérhetővé tesszük.

Néhány cikket, honlapot ajánlunk az olvasóink figyelmébe erről a témáról:

 

A képeket Horváth Csaba Péter digitalizálta.

Farkas Gábor Farkas

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr517737870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása