A kiállítás korzójáról – Ezredéves álmok 8. rész

2016. június 09. 08:17 - nemzetikonyvtar

1896-ban ünnepelte Magyarország a honfoglalás ezeréves évfordulóját. Az esemény megünneplése az egész történelmi Magyarország területére kiterjedt. Az ünnepségek csúcspontja a Városligetben megrendezett Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás volt. 

Ezt az eseményt kívánja megörökíteni a július 16-ig látható Ezredéves álmok című tárlatunk.

Nyolcrészes sorozatban mutattuk be kiállításunk legérdekesebb dokumentumait.

Blogsorozatunk végén olyan újságszemelvényeket válogattunk össze, melyek nem feltétlenül szerepelnek a millenniummal foglalkozó szakirodalmakban, azonban jól visszaadják az 1896-os kiállítás hangulatát.

Az 1896. év készülődését az élclapok is megörökítették

„Budapest nagybeteg most, mert mindenütt lázas a munka.”

Kakas Márton, 1896. május 3. 4. o. – Törzsgyűjtemény 

„Négyszáz új elemi iskolát akarnak a milléniumra egyszerre megnyitni. Hiszen ez valóságos gőzoktatásügy!”

Kakas Márton, 1896. március 15. 3. o. – Törzsgyűjtemény 

Magyarország történeti emlékei az 1896. évi ezredéves országos kiállításon, szerk. Czobor Béla, Szalay Imre, Budapest, Bécs, Gerlach, 1896. – Magyar Elektronikus Könyvtár 

Készülődés a kiállításra

„Most már naponként érkeznek a szállítmányok a kiállításra. A múlt héten megjöttek több vasúti kocsival az ősi Batthyány-család műkincsei, ékszerek, fegyverek, ezüst és aranyneműek, díszruhák, bútorok, a hadi zsákmányok közt három török sátor, stb. Az Andrássy grófok ősrégi krasznahorkai várából is sok ládát szállítottak Budapestre, telve szakértők által kiválogatott régiségekkel, műritkaságokkal.”

Vasárnapi Ujság, 1896. március 22. 189. o. – Elektronikus Periodika Adatbázis 

–––

„A kiállítás reklámozása érdekében körülbelül 200,000 plakát, egy millió kiállítási kép és óriási mennyiségű prospektus bocsáttatott ki a világ minden irányába.”

Magyarország, 1896. május 2. 17. o. – Törzsgyűjtemény 

tortenelmi_kat_nemzetikonyvtar.JPGA Történelmi Főcsoport hivatalos katalógusa, Budapest, Kosmos, 1896. – Törzsgyűjtemény 

„Az ezredéves kiállítás katalógusát ma küldötte szét a kiállítás igazgatósága; a katalógus már ma a megnyitás napján kaphatók lesznek, még pedig nemcsak egészben a főkatalógus, hanem mind a húsz csoportnak külön-külön csoportkatalógusa is. Ezeknek a csoport katalógusoknak a kiadása azért volt kívánatos, hogy a szegényebb sorsú érdeklődők nagyon olcsó áron juthassanak a saját szakmájuk, a saját csoportjuk katalógusához, s ne legyen szükséges ezért a főkatalógust egészben megvásárolniok, a főkatalógus különben sem állván egyébből, mint közös tokba zárva az összes csoportkatalógusokból. A katalógusok mindegyikébe szakírók írták meg az illető szakismertetést, történeti fejlődését és mai állását. A katalógusok szerkesztésének óriási munkáján Ráth Károly, a kereskedelmi múzeum igazgatója, Mudrony Soma, az orsz. iparegyesület igazgatója és Micseh Endre keresk. miniszteri segédtitkár kiállítási előadó osztoztak.”

Magyarország, 1896. május 3. 7. o. – Törzsgyűjtemény 

jelenkori_kat_nemzetikonyvtar.JPGAz 1896-iki Ezredéves Országos Kiállítás általános katalógusa IX. Gépipar, szerk. Mudrony Soma, Ráth Károly, Micseh Endre, Budapest, 1896. – Törzsgyűjtemény 

Háttérmunka

„Az ezredéves kiállítás tartamára, az idegenek kalauzolására tolmácsirodát szerveznek. Az irodában az összes nemzetiségek és minden nagyobb nemzet képviselve lesz. Csupa művelt embereket alkalmaznak, akik nemcsak a kiállítás területén, hanem a főváros összes látnivalóihoz is elkalauzolják az idegeneket.”

Ország-Világ, 1896. március 29. 207. o. – Törzsgyűjtemény 

–––

„A fővárosban a legutóbbi napokban egy új és nagy szép divat kapott lábra. A hölgyek karkötőiről, az óralánczokról, nyakékekről, pénzestárczákról, nyakkendőkről eltűntek a régi szokásos formájú apróságok: a Szent-György tallér, a négylevelű lóhere, a szerencsedisznó és turbános szerecsen, s a helyöket a millennium ünnepét jelképező, igazán ízléses, művészi kivitelű millenniumi emlék-érem foglalta el.”

Millenniumi Ujság, 1896. július 20. 7. o. – Törzsgyűjtemény 

korzo_nemzetikonyvtar.JPGGoró Lajos: Az ezredévi kiállítás korzójáról. Fénykép a Vasárnapi Újság 1896. október 18-án megjelent ([693]. o.) számában, a Digitális Képarchívumban 

„A kiállítás főfelügyelőségénél a kiállítás területén talált tárgyak egész kis múzeuma őriztetik. Hogy mi mindent nem vesztettek és találtak meg a kiállítás területén, arról igen érdekes tájékoztatásul szolgálhat a következő jegyzék. Az itt felsorolt tárgyak igazolt tulajdonosaik által átvehetők a kiállítási kapitányságnál. [Néhány példa a 38 tételes listából:] egy látcsőtok, egy katonai ezüst érdemkereszt, egy lábas, egy boros üveg, egy elkobzott csomag, egy szalmakalap, egy tavaszi gyermekkabát, egy kulcs, egy ékszerkő, két kiállítási bérletjegy.”

Magyarország, 1896. június 4. 8. o. – Törzsgyűjtemény 

Az ideérkező vendégek elszállásolásának lehetséges módjai

„Időleges lakást ajánlok a kiállítást látogató egyeseknek, valamint egész családoknak. Egy vagy két szoba, külön bejárattal, a villamos városi vasút mentén, pontos kiszolgálás, tisztaság, kényelem, és kívántra fürdő biztosíttatik.” /Apróhirdetés/

Magyarország, 1896. május 5. 15. o. – Törzsgyűjtemény 

kiallitasi_barakk_nemzetikonyvtar.JPGKiállítási barakk. Fénykép a Vasárnapi Újság 1896. augusztus 16-án megjelent (548 o.) számában, a Digitális Képarchívumban 

„Hogy az ezredéves kiállítást a szegényebb sorsú polgárok is meglátogathassák, arra nézve igen hasznos és czélszerű intézménynek bizonyultak a Gizella-úton felállított barakkok és a népkonyha, hol a felrándulók igen olcsó lakásban és ellátásban részesülhetnek.”

Vasárnapi Ujság, 1896. augusztus 16. 549. o. – Elektronikus Periodika Adatbázis 

Búcsú a kiállítástól

„Vége felé közeledik már a kiállítás, az ezeréves ünnep legszebb alkotása. Még csak rövid két hónap, s elcsendesedik a most olyan zajos, olyan népes Városliget. [...] De most még pezseg az élet ott künn. A szeptemberi szép napokban talán a legtöbb látogatója lesz ennek a meseszerű tündérkertnek, amelyiknek neve: ezredéves kiállítás.”

Magyar Lányok, 1896. szeptember 13. 607. o. – Törzsgyűjtemény 

millenium1_nemzetikonyvtar.jpgHeyer Artúr: Az ezredéves kiállítás madártávlati képe, 1896. In. Kettős kötődés : az Osztrák-Magyar Monarchia, 1867-1918, szerk. Szakács Margit, Székely Júlia, Budapest, Enciklopédia Humana Egyes., cop. 2001. – Magyar Elektronikus Könyvtár 

A teljes sorozat:

  1. „egész Budapest illuminálva volt” 
  2. Kiállítások itt-ott 
  3. Miért éppen 1896-ban volt Millennium?
  4. „egész Budapest illuminálva volt” (2)
  5. A Tündérváros
  6. Séta a kiállításon
  7. Milleniumi szórakozások
  8. A kiállítás korzójáról

Simon Bernadett 

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása (2016. április 20. – július 16.) az 1896-os Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás 120. évfordulója alkalmából.

Helyszín: VII. emelet, Katalógustér

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében kedd–szombat 9 és 20 óra között látogatható. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják. A látogatás tervezésekor kérjük, vegyék figyelembe, hogy a pénztár 19 órakor bezár.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr268783466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása