Apponyi Sándor világhírű hungarikagyűjteménye

2016. szeptember 15. 08:31 - nemzetikonyvtar

Minden reggel a korai órákban egy adott napra szóló OSZK-s emléket olvashatnak Facebook-oldalunk követői. A #napom hashtag-gel jelzett rovatunkban a mai napon egy 92 évvel ezelőtti eseményre emlékeztünk.

#napom 1924. szeptember 15. Gróf Apponyi Sándor e napon kelt, halálesetre szóló ajándékozási szerződéssel az Országos Széchényi Könyvtárnak adományozta XV–XVIII. századi magyar szerzők által írt, illetve magyar vonatkozásokat tartalmazó nyomtatványokat, térképeket és metszeteket magában foglaló, felbecsülhetetlen értékű, világhírű hungaricagyűjteményét a hozzá tartozó bibliográfiai segédkönyvtárral és könyvészeti ritkaságokból álló kisebb külön gyűjteményével együtt, hogy az az OSZK-ban örök időkre „Bibliotheca Hungarica Apponyiana – Gróf Apponyi Sándor Magyar Könyvtára” címen, minden más gyűjteménytől elkülönítve álljon a tudományos kutatás rendelkezésére.

Apponyi Sándor kora ifjúságától lelkesen gyűjtötte a magyar vonatkozású, idegen nyelvű könyveket a könyvnyomtatás kezdetétől egészen a 18. század végéig. Mivel magas állású diplomata családból származott, évtizedeket töltött Európa legjelentősebb városaiban, főképp Londonban és Párizsban. Hosszú élete során tudós szorgalommal gyűjtött, több mint 3000 kötetes hungaricakönyvtára külföldi szerzőktől származó, 1800 előtt megjelent, magyar vonatkozású műveket tartalmaz, köztük számos ritkaságot, a könyveken kívül röplapjellegű kiadványokat is. 

apponyisandor_nemzetikonyvtar.jpggróf Esterházy Alexandra (1856–1930): gróf Apponyi Sándor arcképe, festmény, fotó: Karasz Lajos. Régi Nyomtatványok Tára, Apponyi-terem.

Nagy Györgyi, a Régi Nyomtatványok Tára munkatársa három dokumentumot választott ki a híres Apponyi-gyűjteményből.

  • József főherceg számára készült mértankönyvet
  • A kávécserje termesztésétől a „fekete ital” főzéséről készült 17. századi naplót
  • Buda 1686-os visszafoglalásának ostromairól szóló nyomtatványt

A József főherceg számára készült mértankönyv geometriai ábrái alatt egy-egy XVII. századi magyar vár vagy város látképét örökítette meg a készítő. Az így összegyűlt ábrázolássorozatnak köszönhetően a könyv egyedülálló a kor magyar vonatkozású metszetekkel díszített kiadványai között. Az egyes illusztrációk előterében megfigyelhető jelenetek pedig a korszak jellemző történéseit, a korabeli viseletet, fegyverzetet ábrázolják. Például Kapronca (ma Koprivnica, Horvátország) ábrázolásán az előtérben a kuruc fegyvertánc megjelenítése látható.

apph_1217_p132u_nemzetikonyvtar.jpgAnton Ernst Burckhard von Birckenstein: Ertz-herzogliche Handgriffe dess Zirckels und Linials Bécs, 1686. – Régi Nyomtatványok Tára. Jelzet: App. H. 1217.

Luigi Fernando Marsiglii olasz tudós, katona, hadmérnök, diplomata, térképész Buda visszafoglalása után az elsők közt szerette volna Mátyás király híres Corvináit megtalálni. Ám sajnos csalódnia kellett. Az „Ázsiai italról” szóló gyakorlati ismereteit hazánkban, török fogságban szerezte, mikor a kávétörők között kellett szolgálatot végeznie. Munkájában részletes leírást ad a kávé állomásairól. A kávécserje termesztésétől a kávészemek pörkölésén át egészen a „fekete ital” főzéséig, melyek mind komoly felkészültséget és figyelmet igénylő tevékenységek. Az olvasó lelkére köti, hogy a kávé forrása után legalább négy miatyánknyi időt várjon. Csak azután kortyoljon belőle és élvezze annak frissítő, szívverést gyorsító, de ugyanakkor minden haragot csillapító hatását.

app_h_2224_nemzetikonyvtar.jpgLuigi Fernando Marsigli: Bevanda asiatica… Bécs, 1685. – Régi Nyomtatványok Tára Jelzet: App. H. 2224

Apponyi Sándor gróf igyekezett a lehető legtöbb, legteljesebb külföldön megjelent magyar vonatkozású művet megvásárolni. Ránk maradt gyűjteményében számos mű foglalkozik Buda 1686-os visszafoglalásával. Az Amszterdamban megjelent nyomtatvány, a több hónapos ostromot napokra lebontva mutatja be. A belőle származó, itt bemutatott metszet pedig ehhez szolgál illusztrációként.

app_h_1248_0004_nemzetikonyvtar.jpgDagverhaal van de vermaarde belegering der sterke stad Buda, Amsterdam, 1686. – Régi Nyomtatványok Tára. Jelzet: App. H. 1248  

A gyűjtemény a lengyeli Apponyi kastélyból a húszas évek közepén került az akkoriban még a Nemzeti Múzeum épületében működő könyvtárba, majd 1985-ben a Budai Vár F épületébe költözött a nevezetes Bibliotheca Apponyiana. Az Apponyi-terem berendezését már jóval előbb le kellett volna bontani, hogy a bútorzat felújítása után újra beépíthető legyen a várban. Ennek ellenére az áttelepítés kitűnően sikerült: az ősnyomtatványok és az Apponyi-könyvtár hungarikái méltó környezetben nyertek elhelyezést.

apponyiterem_akkoresmost.jpgA lengyeli Apponyi-kastély könyvtárszobája a 19. század második felében és a könyvtár Apponyi-terme 2011-ben.

A Hungarica-gyűjteményről Apponyi már jóval korábban elhatározta, hogy azt az ország számára fogja felajánlani. Mint neves elődei – Eszterházy Károly, Batthyány Ignác, majd a két Széchényi és a két Teleki gróf – ő is tudatában volt annak, hogy a nagy vagyon és a származás nemessége nemcsak előjogokat jelent, hanem morális példaadásra, a közösség kulturális felemelkedését elősegítő, áldozatos mecénási tevékenységre is kötelez.

Soltész Zoltánné: Apponyi Sándor Hungarica-gyűjteménye és katalógusa. In.  Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 1994. március – Elektronikus Periodika Archívum 

Nagy Györgyi

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1011696557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása