Húszezer darab kisnyomi

2015. december 17. 12:40 - nemzetikonyvtar

A Plakát - és Kisnyomtatványtárban nagy munka végére értünk: 2015 decemberében befejeztük a kurrens, csoportos feldolgozású kisnyomtatványok raktározását. Az 1951-től 2014-ig terjedő állományrész jelenleg ötvenöt folyómétert foglal el és több, mint húszezer darab dokumentumot számlál. A tényleges kisnyomtatvány-gyűjtemény ennél sokkal nagyobb – önálló raktárt foglal el.

06_hirhezblog_nemzetikonyvtar.jpgRaktár

A most lezárult munkafolyamattal vált teljessé a gyűjtemény raktározása és visszakereshetősége. Ez az egység több mint tíz éve halmozódott az osztályon, más egyéb munkák elvégzése miatt maradt el a rendezése. Először egyenként ETO-jelzettel, dátummal és kiadói megjelöléssel láttuk el a dokumentumokat. Miután maga a feldolgozás megtörtént, az állomány – értelemszerűen – ömlesztve került vissza a polcokra. Ezután következett az évek szerinti szétválogatás, majd egy adott éven belül, a jelzetek alapján növekvő sorrendbe raktuk a kisnyomtatványokat, végül az azonos számmal rendelkező anyagok a kiadó szerinti betűrendbe sorolás útján nyerték el végleges raktári helyüket. Így jártunk el „szálanként”, darabról-darabra haladva, míg eljutottunk a 20 000 dokumentum feldolgozásának befejezéséhez.

04_hirhezblog_nemzetikonyvtar.jpgA Plakát és Kisnyomtatványtár frissen raktározott gyűjteményéből

Terjedelmüket tekintve négy oldaltól több száz oldalig terjedhet egy füzetes kisnyomtatvány. Tartalmilag felölelik mindennapjaink teljes tevékenységi körét: a sport, a kultúra, a szórakozás, az utazás, a tudomány és a reklám témája egyaránt szerepel a dokumentumok között.

05_hirhezblog_nemzetikonyvtar.jpgA Plakát és Kisnyomtatványtár frissen raktározott gyűjteményéből

A gyűjtemény természetesen nincs lezárva, hisz bármikor előbukkanhat régről egy-egy dokumentum, amit visszamenőleg besorolunk a helyére. Mivel nem kapunk meg minden kisnyomtatványt kötelespéldányként, szívesen fogadunk felajánlásokat. Amennyiben a felkínált dokumentum vagy dokumentumegyüttes hiányzik gyűjteményünkből, besoroljuk azt raktározási helyére.

01_hirhezblog_nemzetikonyvtar.jpgA Plakát és Kisnyomtatványtár frissen raktározott gyűjteményéből

Az immár rendezett, könnyen hozzáférhető és visszakereshető, 1951 és 2014 között megjelent kisnyomtatványok gyűjteményét ajánljuk kutatóink és az érdeklődő közönség figyelmébe.

Dobó Kocsis Zoltán
Plakát- és Kisnyomtatványtár

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr108179150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása