Bodri Ferenc (1943–2021) grafikus- és festőművész születésének 79. évfordulóján

2022. február 28. 06:00 - nemzetikonyvtar

Az évforduló alkalmából Vasné dr. Tóth Kornélia, könyvtárunk tudományos munkatársa a Magyar Grafika 2022/1. számában megjelent „Bodri Ferencre emlékezve. A kecskeméti grafikusművész illusztratív ex librisei” című cikkéből idézünk.

bodri_ferenc_2008_opti.jpgBodri Ferenc fotója 2008-ból. Fotó: Bahget Iskander. A kép forrása: Wikipédia

Tavaly, 2021 júliusában távozott az élők sorából Bodri Ferenc (1943. február 28. – Kecskemét, 2021. július 25.) Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész. A munkásságát övező nagy tiszteletet fejezte ki a még életében elnyert Kecskemét Közművelődéséért Díj (2013), halála után néhány hónappal, 2021 szeptemberében pedig életművét Kecskemét városa beemelte a települési értéktárba a kulturális örökségek közé, kifejezve, hogy alkotótevékenysége a képzőművészetet, az irodalmat szerető művelt nagyközönség számára is maradandó értéket képvisel.
A grafikus 79 éve, 1943. február 28-án született Kecskeméten. Tanárai már általános iskolásként felfigyeltek a tehetségére, a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba irányították, ahol 1961-ben nyomdagrafikus szakon érettségizett. 1961-től 1965-ig a budapesti Pannónia Rajzfilmstúdióban fázisrajzolóként dolgozott. 1971-ben diplomázott Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán, Fónyi Géza növendékeként. Ugyanezen évben visszaköltözött szülővárosába, Kecskemétre, ahol haláláig élt.

bodr_exj_komaromi_a_opti.jpg

Komáromi Attila ex librise. Bodri Ferenc alkotása

Alkotói pályája elején táblaképeket festett, olvasó és fésülködő magányos nőalakokat, anya gyermekével kompozíciókat, csendéleteket. Az 1970-es évek közepétől irodalmi művekhez készített illusztrációival hívta fel magára a figyelmet. A József Attilával és költészetével való belső azonosulás végigkísérte egész pályáján: a Medáliák, a Kertész leszek, a „Költőnk és Kora”, az Eszmélet, a Karóval jöttél című versek, az És ámulok… című töredék témavilága, képisége hosszú ideig foglalkoztatta, az ezek nyomán készült képek a legismertebb, legérettebb alkotásai. Emellett készített illusztrációkat Katona József Bánk bánjához, Csukás István, Nagy László verseihez, és Bodri-illusztrációkkal jelent meg Beregszászi János Tűzből mentett versek (Kecskemét, 1990) című kötete is.
Életútját az állandó önmaga keresésének és megmutatásának vágya jellemezte. Ezt tükrözi több alkotói korszaka is, a grafikai periódus után 1989 körültől elmozdulás volt megfigyelhető a festészet irányába. Mindamellett több kritikusa szerint Bodri fő műfajának a grafika tekinthető, e téren Pintér Lajos egyenesen Reich Károly és Würtz Ádám nagyságához mérte tehetségét.

bodri_exl_pinter_lajos_opti.jpgPintér Lajos ex librise. Bodri Ferenc alkotása

Grafikai munkásságának eddig kevésbé ismert részét képezik az ex librisek (eredeti funkciójukban könyvjegyek), ezek a kisgrafikai alkotások, amelyeket főként kecskeméti ismerősei, barátai, tisztelői részére készített, köztük Sümegi György művészettörténész; Komáromi Attila tanár; Pintér Lajos költő; Heltai Nándor író, helytörténész, a népzenei találkozók atyja; Fogarasi Zsuzsa, a kecskeméti Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának igazgatója számára. Több mint 40 ilyen alkotása maradt fenn, némely személy részére többféle ex librist is alkotott. Ezekből Kövesdi Mária – Bodri Ferenc gyámja és nagy tisztelője – jóvoltából 2021-ben egy-egy eredeti vagy másolati példány került az Országos Széchényi Könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárába, a modern kori ex libris gyűjteménybe.

Az ex librisek részletes bemutatása, a képekkel illusztrált teljes cikk itt olvasható.

Vasné dr. Tóth Kornélia (Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1817765572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása