Hol úsznak a halak?

2011. május 16. 13:28 - nemzetikonyvtar

Roberta A. Stevens, az American Library Association elnöke 21st Century Libraries: The Challenges and Opportunities - 21. századi könyvtárak. Kihívások és lehetőségek címmel tartott előadást könyvtárosoknak a VI. emeleti termünkben ma délelőtt.

Stevens szerint a múlt században a könyvtárak elhelyezésénél, építésénél a gyűjteményt tartottuk a legfontosabbnak, a XXI. században a felhasználók igényeit figyelembe véve alakítjuk át eddigi szolgáltatásainkat és az új fejlesztéseket. Néhány példán keresztül bemutatta, hogy a könyvtárakat a felhasználók legitimálják. A legjobb intézményi eszköz a fenntartókkal folytatott párbeszéd során, ha könyvtári közösségünk tagjai saját szavaikkal, visszajelzéseikkel foglalnak állást a könyvtár szempontjainak védelmében. Az ily módon megszerzett legitimitás a legjobb útja a könyvtárak túlélésének, s társadalmi beágyazottságuk kiterjesztésének.

"Fish Where The Fish Are"

Az American Library Association elnöke külön kiemelte a közösségi oldalak használatát, melyek óriási lehetőségeket kínálnak a könyvtáraknak. Úgy gondolja, egy kiváló saját könyvtári weblap elkészítése az alapja a közösségi felületeknek.

Stevens az amerikai könyvtárügy és az ALA tevékenységének bemutatásán túl elmondta, hogy az USA-ban is csökkentik a könyvtárak finanszírozását, a költségek viszont növekednek. A könyvtári marketingnek is át kell alakulnia, nem elég megmutatnunk milyen dokumentumokkal, szolgáltatásokkal rendelkezik a könyvtár, azt is el kell mondanunk minél több csatornán, hogy hatalmas társadalmi haszonnal jár szolgáltatásaink igénybevétele. 

Az ALA elnökének előadását a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezte.

További  képeink a twitteren:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr242907981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása