Ha nem lenne ISSN, fel kéne találni!

2015. december 07. 12:22 - nemzetikonyvtar

Szerencsére az ISSN-t „feltalálták” 40 évvel ezelőtt, és az eltelt évek alatt az időszaki kiadványok és elektronikus források világában kulcsszereplővé vált. 2015-ben ünnepelte az ISSN Nemzetközi Központ és a hálózat 40. évfordulóját – 1975-ben írta alá az UNESCO és a Nemzetközi Központot fenntartó Franciaország az alapításról szóló hivatalos egyezményt.

40th_anniversary_coctail_invitation_nemzetikonyvtar.jpgA 40. évfordulóra rendezett koktélparti meghívója

Az elmúlt 40 évben az ISSN Nemzetközi Központ a tagországok hálózatát 88-ra növelte, mind az öt kontinensre kiterjedően. Az ISSN Nemzetközi Központ felel az ISSN Nemzetközi Regiszter és a hozzá kapcsolódó melléktermékek karbantartásáért és közreadásáért. A Nemzetközi Központ egyúttal támogatást és továbbképzést nyújt az ISSN központok számára. Koordinálja a meta-adatok harmonizációját a bibliográfiai hálózaton belül, valamint a könyvtárosok és a kiadók szélesebb közösségében. Mindemellett elvégzi az ISSN azonosítószám megállapítását a nemzetközi kiadványok és azon országok kiadványai tekintetében, ahol még nem működik ISSN központ. A Nemzetközi Központ új stratégiai tervének alkalmazásakor az ISSN rendszer fenntarthatóságára és kiterjesztésére fókuszál.

Alapvető tények és adatok

  • Az ISSN Regiszter több mint 1,8 millió bibliográfiai rekordot tartalmaz
  • Mintegy 60 000 új ISSN rekord születik évente;
  • 100 000 rekord módosul évente;
  • 88 nemzeti központ alakult világszerte;
  • Az ISSN rekordok több formátumban elérhetők (MARC 21-UTF 8, UNIMARC, MARC XML);
  • Az ISSN Regiszter online formája az ISSN Portál, továbbá hozzáférhető OAI-PMH és Z39.50 protokollal is;
  • A ROAD szabad hozzáférést nyújt azokhoz az ISSN bibliográfiai rekordokhoz, melyek tudományos tartalmú és teljes mértékben nyílt hozzáférésű forrásokat írnak le: folyóiratokat, konferencia-kiadványokat, tudományos blogokat, monografikus sorozatokat és akadémiai adattárakat.

A 40. évforduló ünnepi eseménysorozatát 2015. április 29-én egy koktélparti nyitotta meg Párizsban, ahol a hálózat jelenlegi és korábbi igazgatói, igazgatótanácsi tagjai, stratégiai partnerei, nemzeti központjainak képviselői és az ISSN Nemzetközi Központ munkatársai gyűltek össze egy kis visszaemlékezésre és egy koccintásra.

40th_anniversary_coctail_party_nemzetikonyvtar.jpgA 40. évfordulóra rendezett koktélparti helyszíne

A párizsi ISSN Nemzetközi Központ (akkori nevén ISDS Nemzetközi Központ) igazgatói posztját – az ISDS Nemzetközi Központ alapítója és első igazgatója, Marie Rosenbaum váratlan halálát követően – egy éven át Szilvássy Zoltánné, az OSZK akkori osztályvezetője, a magyar ISDS központ vezetője látta el ügyvezetőként 1987-ben. (A nemzetközi központ igazgatói a 40. évforduló blogján.)  

A 40. évforduló kapcsán a brazil ISSN központot fenntartó IBICT (Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia) felvállalta, hogy az intézet folyóirata, a Ciência da informação tematikus különszámot jelentet meg. Az „ISSN 40th anniversary” címet viselő lapszám a folyóirat 44. évfolyamának 1. számaként jelent meg 2015 nyarán. A mintegy 150 oldalnyi angol nyelvű tanulmány és cikk felvázolja az ISSN rendszer múltbéli és jelenkori fejlődéstörténetét. A kiadványban helyet kapott egy interjú is, amelyet a párizsi ISSN Nemzetközi Központ igazgatója, Gaëlle Béquet telefonon keresztül készített 1987. évi elődjével, Szilvássy Zoltánnéval, Judittal: Interview with Judith Szilvássy by Gaëlle Béquet.

kepernyokep_issn_nemzetikonyvtar.pngA folyóirat online olvasható változata

 

A párizsi ISSN Nemzetközi Központ igazgatójában az interjú készítése kapcsán érlelődött meg az elhatározás, hogy Budapestre látogasson, és felkeresse az Országos Széchényi Könyvtárban a Magyar ISSN Nemzeti Központot, egyúttal személyesen is találkozzon interjúalanyával, Szilvássy Judittal. A könyvtárlátogatásra végül 2015. október 9-én, a Judittal való találkozásra pedig a rákövetkező szombati napon került sor.

vvsit_budapest_2015okt10_nemzetikonyvtar.jpgGaëlle Béquet és Szilvássy Zoltánné, Judit budapesti találkozása

szamos_gourmet_judittal_nemzetikonyvtar.jpgSzilvássy Zoltánné, Judit és Gazdag Tiborné

A Magyar ISSN Nemzeti Központ 40 éves történetét felvázoló összeállítás eredeti, angol nyelvű változata elérhető a nemzetközi blogon.

issn_hungary_nyitokap_nemzetikonyvtar.pngA bemutató magyar nyelvű verzióban is elkészült

Az ünnepi 40. évet nyereményjáték színesítette, amelyen az ISSN hálózat 88 központja egy-egy résztvevővel képviseltethette magát. A játékban egy ISSN számot kellett megtalálni az ISSN Regiszter segítségével. Az azonosítószám egyúttal szerepelt az ISSN hálózat 40. évfordulójának szentelt blog egyik képgalériájának valamely fotóján is, ahol több fotó is rejtett magában valamilyen kódot vagy ISSN azonosítószámot. A megfejtés birtokában egy online adatlapot kellett kitölteni.

A REJTVÉNY – A kiadvány ISSN tétele 2014-ben került az ISSN Regiszter adatbázisába. A kiadvány indulási éve 2013. A cím olyan szót tartalmaz, amely 2014 előtt nem szerepelt a nemzetközi adatbázisban, és egyelőre csak egyetlen rekordban fordul elő. A rekord ezt a szót kétféleképpen leírva, kétféle címváltozatban tartalmazza, ami minden bizonnyal egy szójátékra utal. A kiadvány élelmezéstudományi kísérletekről szól.

A MEGFEJTÉS – A keresett ISSN azonosítószám: ISSN 2372-6504; a kiadvány, melyet azonosít, egy távoli hozzáférésű, félévenként megjelenő online folyóirat, a címe: Food phreaking.

Ez a megfejtés magyarázata A ’phreaking’ szleng és egyben szójáték, a ’freak’ (’megőrjít’, ’megbolondít’) elegyítése a ’phone’ (’telefon’) szókezdetével – így összességében a távközlési rendszerek működésének tanulmányozását és a vele történő kísérletezést jelenti. A folyóirat azonban ezt a kifejezést az élelmiszerek vonatkozásában használja – tematikájához talán közelebb visz a kiadvány mottója: ’Food Phreaking is where food, technology & open culture meet.’ (’Food Phreaking: ahol az élelmiszer, a technológia és a nyitott kultúra találkozik.’). Alcíme is ad némi támpontot: ’the journal of experiments, exploits and explorations of the human food system’ (’az emberi élelmezési rendszer terén végzett kísérletezés, kiaknázás és feltárás folyóirata’). A kiadvány távoli elérésű

A keresett ISSN szám a hálózat évfordulós blogjának egy fotójában, annak elérési címben volt elrejtve: http://40years.issn.org/wp-content/uploads/2015/03/10_2372-6504_001-5.jpg
A fotó az ISSN Központok Igazgatóinak 38. Ülése alkalmával, a bukaresti nemzeti könyvtárban készült, 2013-ban. A kép az adott képgaléria nyolcadik képe.

A megfejtők közül három nyertest húztak ki 2015. július 15-én, a párizsi ISSN Nemzetközi Központban. A nyertesek Marokkó, Magyarország és India nemzeti központjai, illetve megfejtői, akiket egy-egy e-könyvolvasóval díjazott a nemzetközi központ.

prize_e_book_reader_nemzetikonyvtar.JPGKép a nyereményről

Gazdag Tiborné
Magyar ISSN Nemzeti Központ

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr398145310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása