404 Not Found – A nemzeti könyvtár őrzi meg az internetet!

2022. december 19. 06:25 - nemzetikonyvtar

Konferenciabeszámoló

 Az Országos Széchényi Könyvtár 2022. december 8-án tartotta meg az internetes tartalmak archiválásával foglalkozó éves rendezvényét. A hatodik 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? című konferencia és workshop újra jelenléti formában valósult meg, de mintegy 80 érdeklődő online is követte az élő közvetítést.

20221208_023_val_s.jpg

A rendezvény a digitális megőrzés témáját, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi archiválási, illetve tudományos projektek ismertetését helyezte középpontba. Az OSZK-ban és a nemzetközi szervezeteknél zajló webarchiválási tevékenységről, továbbá az előállt digitális tartalom kutatási lehetőségeiről is volt szó, különös tekintettel a digitális bölcsészet szakterületeivel való kapcsolódási pontokra.

Drótos László, az OSZK Webarchívum 2022. évi eredményeiről szóló előadásában beszélt az újonnan létrehozott téma-, műfaj- és földrajzihely-alapú részgyűjteményekről, a fontosabb eseményekkel kapcsolatos hírek archiválásáról, a közösségi média és a podcastok mentéséről, a nyári nagy webtéraratásról, a nyilvános gyűjtemény tervezett bővítéséről és a nem publikus archívumhoz való hozzáférésről, valamint a hazai és nemzetközi kapcsolatokról.

20221208_024_val_s.jpg

Drótos László könyvtáros (OSZK)

Teszelszky Kees, a Holland Királyi Könyvtár kurátora online előadásában elmondta, hogy széles körű nemzetközi webgyűjteményekre van szükség, amelyek gondosan gondozott és megőrzött internetes tartalmakat fűznek össze. Előadásában két kurátori együttműködésben létrehozott gyűjteményt mutatott be: a 2019-ben készült Éghajlatváltozás-gyűjteményt és az idén indult Ukrajnai háború gyűjteményt.

Prezentációja illusztrációit az előadó a mémarchívumot használta forrásként, ami nagy derültséget váltott ki a konferencia közönségéből.

20221208_030_val_s.jpg

Dr. Teszelszky Kees kurátor (Holland Királyi Könyvtár)

Dr. Kalcsó Gyula, az OSZK digitálistartalom-fejlesztője beszámolt az Ukrajna-projekt tanulságairól. A projektben 2022. február 21. után kezdték gyűjteni az orosz–ukrán konfliktussal, majd később háborúval kapcsolatos híreket 75 magyarországi és határon túli portálról. A gyűjtés alapvetően a portálokon használt címkék vagy kategóriák alapján történik, a mentések hetente egyszer történnek. Az így learatott WARC-fájlokból kibányászható adatokat számos statisztikai kimutatáshoz és adatvizualizációhoz fel is használják.

20221208_037_val_s.jpg

Dr. Kalcsó Gyula digitálistartalom-fejlesztő (OSZK)

Dr. Péter Róbert, a Szegedi Tudományegyetem docense az AVOBMAT többnyelvű kutatási eszközzel végzett tematikus digitális gyűjtemények elemzéséről beszélt. A webes alkalmazás segítségével nagy mennyiségű metaadatot és szöveget lehet kinyerni és kritikusan elemezni adatvezérelt mesterséges intelligenciával és természetesnyelv-feldolgozásos technológiákkal támogatott módszerekkel és eszközökkel.

20221208_045_val_s.jpg

Dr. Péter Róbert docens (Szegedi Tudományegyetem)

Dr. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára informatikai főigazgató-helyettesének előadása azt az utat mutatta be, ahogy a korábban megpendített „szegedikumok” anyagából kiemelték a Karikó Katalin-témát és virtuális kiállítást készítettek belőle, melynek része lett egy nemzetközi kitekintésű Karikó-weblinkgyűjtemény is. Az előadás érintette a szerzői jogi kérdéseket és az archiválás és/vagy szolgáltatás, redundancia és teljesség gyötrő dilemmáit is.

20221208_067_val_s.jpg

Dr. Kokas Károly informatikai főigazgató-helyettes (Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára)

Záró előadóként Horváth Adrienn, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatóhelyettese az Aranybulla-emlékév archívumának kialakításáról adott elő. A gyűjtemény az Aranybulla kiadásának 800.évfordulója alkalmából készül, és a korszakkal, II. Andrással, a bullákkal, illetve magával az emlékévvel kapcsolatos webtartalmakból áll. Jog- és helytörténeti kutatásokhoz, valamint oktatási célra egyaránt használható.

20221208_076_val_s.jpg

Horváth Adrienn igazgatóhelyettes (Vörösmarty Mihály Könyvtár)

A programot a Drótos László és Visky Ákos László vezette workshop zárta, ahol élőben mutatták be az egyedi webhelyek és weboldalak gyűjtését, metaadatolását és archiválását, valamint a webarchívumok keresőinek használatát.

Fotók: Visky Ákos László

Galéria a rendezvényről:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr7318002610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása