E-könyvek igény szerint már Svédországban is

2010. december 10. 13:28 - nemzetikonyvtar

Az "E-könyvek igény szerint szolgáltatást" mostantól 12 ország 26 könyvtára kínálja. Legújabb tagkönyvtárunk a svédországi Umeåi Egyetemi Könyvtár.

Az E-könyvek igény szerint (EOD) szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az olvasók megrendelhessék az 1500 és 1900 között megjelent könyvek digitalizálását az EOD-tagkönyvtárak online katalógusain keresztül. Az EOD-konzorcium nyitva áll a csatlakozni kívánó könyvtárak előtt nem csak Európában, hanem Európán kívül is.

„Ez egy nagyszerű lehetőség könyvtárunk számára, ugyanis a megrendelőrendszer nagyon megbízható. A szolgáltatás nem csak a kutatóknak hasznos, de a többi olvasónknak is. Az online rendszer segítségével sokak számára hozzáférhetővé válik a gyűjtemény" - mondta Kjell Jonsson professzor, az Umeåi Egyetem rektorhelyettese. „Reméljük, hogy részvételünk a konzorciumban ösztönözni fogja a Skandináv Régió többi könyvtárát is"- egészítette ki Mats Danielsson, az Umeåi Egyetemi Könyvtár Kutatói Levéltárának vezetője.

Silvia Gstrein, az EOD-projekt koordinátora elmondta, hogy: „Az EOD-szolgáltatást egyszerűsége teszi vonzóvá mind a könyvtárak, mind az olvasók számára. Fontos kiemelni, hogy a megrendelés után a tagkönyvtárak a megrendelt könyvek teljes szövegét elérhetővé teszik digitális gyűjteményükben a digitalizálás után 3 hónappal." Az Országos Széchényi Könyvtár esetében az e-könyvek az OSZKDK-ba kerülnek.

Az EOD-szolgáltatás fejlesztését az Európai Bizottság a Kultúra Program (2007-2013) keretében finanszírozza. A projekt célja az interkulturális párbeszéd támogatása a régi könyvek olvasói és kutatói között az e-könyvek elérhetővé tételével.

Az EOD-szolgáltatást 8 európai ország 13 könyvtára indította el 2008 októberében. Az elmúlt három év alatt a tagkönyvtárak mintegy 4000 EOD-e-könyvet készítettek megrendelőiknek.

További információ:
Silvia Gstrein, Digitalizálási és Digitális Megőrzési Osztály Innsbrucki Egyetem, Egyetemi Könyvtár, tel.: ++43-(0)512-507-8451, fax: ++43-(0)512-507-949 08451, e-mail: silvia.gstrein@uibk.ac.at;
Honlap: http://books2ebooks.eu/
Õnne Mets, az EOD-projekt marketingvezetője (Észt Nemzeti Könyvtár), +372 5680 7260

Szalóki Gabriella
Főigazgatói titikárság

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr592506520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása