E-könyvek igény szerint - digitális másolat régi könyvekről

2011. február 03. 15:36 - nemzetikonyvtar

Könyvtárunk állományából azokat a könyveket lehet digitális formában megrendelni, amelyeket már nem védenek a szerzői jogok, azaz szerzőjük több mint 70 éve elhunyt. A digitális másolat megrendeléséhez az OSZK LibriVision katalógusában a tétel Teljes megjelenítés nézetében megjelenő hivatkozásra kell kattintani, amely az online megrendelőlapra mutat.

A digitális másolat előállításának díja oldalanként 40,- Ft. Ez az ár a kötet oldalainak képként történő szkennelését foglalja magában, így a megrendelő egy PDF formátumú, az oldalképeket tartalmazó dokumentumot kap. Ha a könyv kötése és állapota nem teszi lehetővé a szkennelést, a digitalizálás díja magasabb is lehet. Külön kérésre optikai karakterfelismertetést (OCR) is lehet rendelni, amelynek eredményeként a PDF dokumentumban a szöveg kereshető lesz. Az automatikus karakterfelismerés minősége függ a könyv állapotától, korától és a betűtípustól, ezért előfordulhatnak pontatlanságok. A digitalizálás ára OCR-rel oldalanként 50,- Ft. Digitális másolatot csak teljes művekről lehet rendelni.



A fizetés történhet online bankkártyás fizetéssel, postai utánvéttel, illetve könyvtárunkban készpénzben. Ezt követően a megrendelő e-mailben kapja meg a linket, ahonnan két hónapon belül letöltheti az e-könyvet, illetve választhatja az adathordozón történő átvételt is, amelynek díja 400,- Ft. Az elkészült e-könyvek hosszú távú digitális megőrzéséről az OSZK Digitális Könyvtára gondoskodik.

Az Innsbrucki Egyetemi Könyvtár által koordinált eBooks on Demand (EOD) programot 2006-2008 között az Európai Unió azzal a céllal támogatta az eTen Program keretein belül, hogy a kulturális szférában új üzleti modellt dolgozzon ki a régi (1500-1900 között megjelent) könyvek digitalizálására. A szolgáltatás nem profitorientált, a fizetendő díjak a tárolás és a fenntartás költségeit fedezik. Az EOD-együttműködés jelenleg a Kultúra Program (2007-2013) kereteiben kap támogatást.

Az E-könyvek igény szerint szolgáltatáson keresztül OSZK mellett jelenleg 10 ország (Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Németország, Portugália, Svédország, Szlovákia és Szlovénia) 26 egyetemi és nemzeti könyvtárából lehet digitális másolatokat rendelni régi könyvekről.

A szolgáltatással kapcsolatban további felvilágosítást az opm[at]oszk.hu e-mail címen, vagy telefonon: a 06 (1) 487 8689 számon adunk.

Az olvasás jövője digitális.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr272633623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása