Hát gyönyörű a világ

2011. április 20. 09:40 - nemzetikonyvtar

Elektronikus Periodika Archívumunk újabb folyóirattal gyarapodott, immár a Kharón is olvasható.

A Kharón Thanatológiai Szemle című folyóirat célja, hogy a hazánkban tevékenykedő tanatológusok (halállal, haldoklással, gyásszal foglalkozó szakemberek) szakmai fórumát megteremtse, lehetőséget adjon mind a tudományos értékű kutatások publikálására, mind a szakmának és a nagyközönségnek szánt ismeretterjesztő anyagok közlésére. Lapjain olyan interdiszciplináris jellegű írások jelennek meg, amelyek a haldoklással, halállal és gyásszal kapcsolatos pszichiátriai, bioetikai, szocio-kulturális és bölcseleti problémákat járják körül.



Foglalkozik a halállal kapcsolatos mentális tudatunk múltjával és jelenével, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, haldokló betegek helyzetével, az államilag támogatott és az önszerveződő segítő csoportok, intézetek munkájával, s a laikus közönség számára is hirdeti a méltóságteljes halálért folytatott küzdelmek jogosságát.

A periodika legfontosabb célja, hogy integrálja a köztudatba a hospice-jellegű, ma még a hivatalos egészségügyi rendszeren kívül eső ellátórendszer létrejöttének, illetve kiterjesztésének szükségességét és fontosságát. A hazai szerzők publikációinak megjelentetése mellett nagy hangsúlyt fektet a forrás értékű külföldi munkák fordítására, kiadására is.

A folyóiratot 1997-ben Polcz Alaine, Berta Péter és Pilling János alapította. Polcz Alaine volt az a karizmatikus ember, aki megváltoztatta a halállal kapcsolatos képet. Megalapította az első hazai hospice szervezetet, a Magyar Hospice Alapítványt (1991). Polcz Alaine-t nem csupán, mint pszichológust ismerték, de szépirodalmi írásait is (Macskaregény, Karácsonyi utazás). Az Asszony a fronton című önéletrajzi kötete 1991-ben az Év könyve lett. Egyik utolsó interjújában, Tarr Bence és Karácsony Sándor 2006 végén készült portréfilmjében, már a halálára készülve a következőket mondja: „Én meg vagyok elégedve az életemmel. Szeretni a növényeket, az állatokat, az eget, a vizet, a gyermekeket, a szerelmet megélni - aztán ahogyan átalakul szeretetté - megélni a barátságnak ezer színét, a művészeteket ... - hát gyönyörű a világ!”

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr362841814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása