Egy óra múlva itt vagyok

2011. május 26. 13:25 - nemzetikonyvtar

Idő, idő, idő.

Az olvasóknak általában a lehető leggyorsabban van szüksége könyvekre, jegyzetekre, folyóiratokra. A kérőlapok hibátlan kitöltése után maximum egy órán belül minden kikért dokumentumot szolgáltatni tudunk. Januárban az úgynevezett „kétórás” kéréseket eltöröltük, sőt további gyorsítást tervezünk.

Évek óta népszerű szolgáltatásunk a dokumentumok előkészítése. Beiratkozott olvasóink akár otthonról, fotelből kiválaszthatják az olvasni kívánt könyveket, hírlapokat és megrendelhetik előkészítésüket. A kéréseket két órán belül megválaszoljuk. Így mire olvasónk a Budai Várba érkezik, azonnal olvashatja a kért dokumentumot. Ez a szolgáltatásunk díjfizetős, ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy díjmentesen, személyesen másnapra kérjék a dokumentumok előkészítését.

Az épület belső magjában, az olvasótermek alatt két toronyraktár helyezkedik el. Az egyenként 11 emeletes tömböket a központi főlépcső alatt a II. és III. épületszinten horizontálisan is raktári terek kapcsolják össze. Továbbá a keleti oldalon a III., IV. szinten és a nyugati oldalon a II. szinttől lefelé az épület teljes hosszában is helyet kapott egy-egy négyemeletes raktár. A könyvtár raktárainak alapterülete mintegy 15 000 m2. A polcok hossza meghaladja a 80 km-t. A teljes raktári területet 2200 m hosszan egy keskeny sínpálya hálózza be, amelyen kis, billenőkosaras elektromos kocsik közlekednek.

Mi a helyzet a külső raktárakban elhelyezett állománnyal?

Két külső raktárunk van. Az itt őrzött állomány a mintegy tízmillós összgyűjtemény 10 százalékát teszi ki.

Az óbudai raktárba telepítettük ki az 1952 után megjelent könyvek muzeális példányait, tehát azt a példánysort, amelyre a Nemzeti Könyvtárnak a törvény szerint archiválási kötelezettsége van. E művek forgalmazható példányai a központi épületben az olvasók rendelkezésére állnak.

A könyvtár rákospalotai raktárába olyan hírlapokat, folyóiratokat illetve jegyzeteket helyeztünk ki, amelyeknek csekély az olvasói forgalma. Ilyenek a volt szocialista országok napilapjai és folyóiratai; az 1950-80-as évek hazai főiskolai, egyetemi jegyzetei.
Ilyen típusú kéréseknél is ajánljuk a dokumentum előkészítés szolgáltatást. Havonta mintegy 5-10 ilyen kérés érkezik könyvtárunkba.

pdave: DSC00960
Központi raktár - pdave fotója az Indafotón

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr32933687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása