Ingyenes e-könyvek

2011. június 07. 13:21 - nemzetikonyvtar

Magyar Elektronikus Könyvtárban elsősorban digitálisan már meglévő műveket teszünk közzé, azonban időről időre mi is digitalizálunk. Az olvasók a legfontosabbak, felhasználóink ajánlatokkal, kérésekkel segítik munkánkat. Egyre több elektronikus könyvünk már e-könyvolvasó barát .prc formátumban is elérhető.

Májusi különleges szerzeményeink:

  • Baka István (1948-1995) szegedi költő-műfordító kötetét özvegye és örököse, Baka Tünde küldte el elektronikus könyvtárunkba: Baka István: Magdolna-zápor
    A költő életművét bemutató virtuális kiállítás itt látható.
     
  • Az Internet Szolgáltatók Tanácsától a MEK tartalomfejlesztésére kapott támogatásból vettük meg az Arcanum által digitalizált dokumentumok anyagát:

    Bánlaky József: A magyar nemzet hadtörténelme

    Ez a munka máig is páratlan a magyar történetírásban, s hasonló terjedelmű és színvonalú alkotás azóta sem készült a magyar hadtörténelem ezer évéről. A 24 kötetből álló mű ma már csak alig néhány szakkönyvtárban férhető hozzá, holott forrásbázisa és adatai alapján ma is jól használható. Az összes kötet szövege mellett a nagyszámú térképmellékletet is megtekinthető.

    Magyarország vármegyéi és városai
    "Egy lelkes és bátor írói gárda óriási munkára vállalkozott. Megírja Magyarország történetét és jelenkorát vármegyénkint, városonkint, olyan kiterjedésben, olyan részletességgel, a minőre nincs példa a gazdag külföldi irodalomban. Ez is legyen dicsősége Magyarországnak. Ilyen magasra emelkedett a század elején még oly szegény, jelentéktelen magyar irodalom!" - írja Jókai Mór az első kötet előszavában. A Millennium évében induló sorozatban 1914-ig összesen 21 vármegye, továbbá három kisebb földrajzi egység története látott napvilágot összesen 26 kötetben, csak az első világháború kitörése szakította meg a munkát. Az elindítója, szerkesztője nevével azonosított sorozat, "a Borovszky" jeles tudósokból álló szerkesztőbizottsága az adott megyét kiválóan ismerő helyi szerzőkre támaszkodva enciklopédikus teljességgel dolgozta fel a vármegye múltját és akkori jelenét: történelem, földrajz, képzőművészet, néprajz, hadtörténet, az akkori jelen közgazdasági, közművelődési adatai mind megtalálhatóak benne. Történeti értékű fotói, gyönyörű illusztrációi, térképei, adatainak gazdagsága ma is igen keresetté teszik: könyvtárakban is csak kevés példány lelhető fel, ha néha antikváriumban, aukción felbukkan, csak igen drágán elérhető.
     
  • Váli-monográfia 
    Váli Dezső festőművész deske.hu című weblapját 2005-ben ajánlotta fel hosszú távú megőrzésre az OSZK-nak, amely így a MEK állományába került virtuális kiállításként. A honlap tartalmazza csaknem a teljes életművet a művész által digitalizált, és mintaszerűen rendezett formában. A digitalizált festmények, grafikák, fotók mellett egy 1990 óta vezetett napló is található, egy olyan blog, amelyet már akkor írtak, amikor még a blogot ki sem találták. A művészről 1997-ben készült monográfia - amely az ouvre-t bemutató írásokon túl kiváló magyar művészektől tartalmaz olykor roppant személyes jellegű írásokat - mostantól önállóan is olvasható a MEK-ben.

  • Lengyel László: Tépelődés
    A Magyarország felfedezése azon ritka könyvsorozatok közé tartozik, melyet kétszer is sikerült új életre hívni. A sorozat őskötetei 1937-38-ban jelentek majd, majd a 70-es években indították újra és még egyszer 2004-ben. A Magyarország Felfedezése Alapítvány a szociográfia és egy megőrzésre méltó hagyomány fennmaradásáért jött létre és célja olyan művek megjelentetése, amelyek a sorozathoz méltó színvonalon, irodalmi eszközökkel, kritikai szemlélettel mutatják be a magyar társadalom tipikus jelenségeit. Az alapítvány titkára, Pünkösti Árpád keresett meg bennünket, hogy segítsük munkájukat. Így a sorozat tagjai közül számos olvasható már a sorozat honlapján és a Magyar Elektronikus Könyvtárban. 
    Májusban Lengyel László közgazdász, politológus kötetével bővült a kínálat (a szerző engedélyével)

  • A kiváló nyelvész, irodalomtörténész és néprajzkutató Szabó T. Attila magyar nyelvtörténeti és nyelvjárási munkáit tartalmazó hatkötetes tanulmánygyűjteménye örököse kérésére kerül fel digitális formában. Már két kötet olvasható:

    A szó és az ember
    Anyanyelvünk életéből
     

Köszönjük a szerzők felajánlásait, felhasználóink kéréseit, véleményeit! Kérjük, segítsétek munkánkat a kattintás után megjelenő űrlap kitöltésével, ajánljatok olyan kiadványokat, melyek teljes egészében olvashatók vagy letölthetők az internetről.

Kövesd a Magyar Elektronikus Könyvtár frissítéseit RSS-ben az alábbi cím segítségével: http://mek.oszk.hu/mek2.rss

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr892964092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása