Zenei könyvtárosok a nemzeti könyvtárban

2011. október 11. 16:18 - nemzetikonyvtar

Megjelent az egri Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének blogjában.
Írta: Trinity

Másodközlés.


 

Az AIBM Magyar Nemzeti Csoportja 2011. 10. 04-én tartotta ülését az Országos Széchényi Könyvtárban az MKE Zenei Könyvtárosok Szervezetével közösen. Eléggé izgalmasra sikeredett az út, mivel csőtörés miatt nemzeti könyvtárunk bezárt, hazaengedtek mindenkit, alig tudtam bejutni, de csak sikerült, mivel egyrészt előadó voltam, másrészt egyik olvasónknak én vittem haza a könyvtárközi kölcsönzésben kért fénymásolatot, ezúton köszönöm Mikusi Balázs és a kedves zenei könyvtáros kolléganő segítségét. A bezárás miatt csak délig volt áram, így rövidre kellett fognunk az előadásokat.

Találkozónk témája: A Zenei Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (IAML/AIBM) keretében folyó munkák és beszámoló az idei konferenciáról.
Először elnökünk, Gócza Julianna beszélt prezentációval kísérve a Zenei Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (IAML/AIBM) tevékenységéről, szervezeti felépítéséről, a nemzeti ágazatokról, az R-Projectekről, amit a szövetség honlapján tanulmányozhattok: http://www.iaml.info. Majd az AIBM Magyar Nemzeti Csoport tevékenységét, történetét, terveit foglalta össze. Legkiemeltebb tevékenység most a Zenei könyvtári ismeretek című tanfolyam, mely akkreditáltatás alatt áll, 120 órás lesz 3 modulban: zenei könyvtári ismeretek (30 óra), zenei alapok (30 óra), zenei feltárás, zenei tájékoztatás (60 óra).

Ezután rövid beszámoló következett az IAML/AIBM 2011-es, Dublinban rendezett konferenciájáról, melyen Gócza Julianna és Mikusi Balázs vett részt. A konferencia fő témája a megújulás volt, az ún. Best practice. Számomra úgy szűrődött le, hogy ha egy zenei könyvtárost delegálnak a számunkra nem túl olcsó konferenciára, hazamegy s az ott hallottak alapján úgy alakítja át a könyvtár szolgáltatásait, hogy az háromszor olyan jó lesz, akkor biztos hogy a könyvtár szívesebben elengedi a legközelebbi konferenciára is munkatársait. Jövőre Montrealban kerül megrendezésre, a 2013-as Dániában lett volna, de mivel a szervezőt időközben elbocsátották állásából, érthető módon nem vállalta a szervezést, így egy évvel előbbre került Bécs, ahol 2013-ban rendezik.

A következő előadó Mikusi Balázs volt, az OSZK Zeneműtárának vezetője, akinek gratulálunk bibliográfiai bizottsági kinevezéséhez. Összefoglalta prezentációval kísérve Magyarország részvételét a RILM és a RISM munkálataiban, amelynek az az előzménye, hogy a két évvel ezelőtti moszkvai konferencián felkérték egy előadás tartására a témában és akkor állította össze a két project magyarországi történetét.

Zárásként jómagam tartottam egy képes beszámolót a Magyar Nemzeti Csoport bécsi tanulmányútjáról. Jó volt felidézni a tavaszi szakmailag roppant gazdag tanulmányút emlékeit.

Fotók

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr833295294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása