18.45 - Csokonai szabadadó - SZER - 1956

2011. november 04. 18:45 - nemzetikonyvtar

1956.11.04. 18.45

Figyelem, figyelem! Kedves hallgatóink! A Csokonai Rádió arra kért minket, hogy a következő üzenetet továbbítsuk az Egyesült Nemzetek főtitkárához és a közgyűlés tagjaihoz. Az Egyesült Nemzetek főtitkárának szóló üzenet így szól.

A Szabad Európa Rádió adásának részlete az alkalmazás bal szélére kattintva meghallgatható:


Az egész magyar nép nevében szólunk Önhöz. Két héten belül másodszor törnek hazánkra a szovjet csapatok. Embert és nemzetünk értékeit nem kímélve hadszíntérré változtatták hazánkat. Első alkalommal a néptől idegen kormány hívására avatkoztak belügyeinkbe, amelyet a magyar nép fegyverrel a kezében határozottan és félreérthetetlenül visszautasított. Fegyveres harccal elértük, hogy Nagy Imre lett a miniszterelnök, aki a magyar nép legfőbb óhaját, a semlegességet és függetlenséget bejelentette. Ezzel az egész magyar nép Nagy Imre mögé állt, és áll jelenleg is. Bár a semlegességet csak két napig hirdethettük, mégis elvárjuk az egész világtól, hogy ezt tiszteletben tartsa. Kormányunk a Varsói Szerződést felmondta. A szovjet vezetők a csapatok kivonásáról tárgyaltak. Vádoljuk a Szovjetuniót - először külső fegyveres támadással, másodszor kivonulásról tárgyaló Maléter hadügyminiszter és kíséretének elfogásával. Kérjük főtitkár urat hazánk nevében, hogy az ENSZ minden lehetséges eszközzel hozzon végleges és megdönthetetlen határozatot az egyszer már kivívott szabadságunk visszaállítására és biztosítására.

Az Egyesült Nemzetek tagállamaihoz intézett és a Csokonai adón közvetített üzenet szövege a következő.

"Valamennyi ENSZ-megbízottnak, küldöttnek. Valamennyi ENSZ-megbízottnak, küldöttnek. ENSZ-küldöttek, népek küldöttei! Az elkövetkező órákban döntötök e nemzet életéről vagy haláláról. Miközben hazátok fiai boldogan és békében élnek, a magyar nép fiai a szovjet harckocsik és bombázók gyilkos tüzétől hullanak el. Hazánkat külső fegyveres támadás érte. Utolsó mentsvárként hozzátok fordulunk. Éljetek nemzetetek adta lehetőséggel, mentsétek meg hazánkat a pusztulástól és rabszolgaságtól! Azonnali és hathatós intézkedéseket kérünk, amely megment a további vérontástól, és visszaadja semlegességünket. Mutassátok meg, hogy az ENSZ meg tudja valósítani akaratát, határozataival eléri, hogy hazánk ismét szabad lesz!

Lelkiismeretetekre hivatkozva felszólítunk az azonnali cselekvésre."

Figyelem, figyelem! Csokonai Rádió, figyelem! Értesítünk titeket, hogy az Egyesült Nemzetek főtitkárához intézett üzeneteteket átadták Dag Hammarskjöld úrnak, az ENSZ főtitkárának.

Figyelem, figyelem! Csokonai Rádió, figyelem! Értesítünk titeket, hogy az Egyesült Nemzetek főtitkárához intézett üzeneteteket átadták Dag Hammarskjöld úrnak, az ENSZ főtitkárának.

Itt a Szabad Európa Rádiója!

 

Az 1956-os szabadságharc hőseire emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznapon. Ötvenöt évvel ezelőtt november negyedikén hajnalban a szovjet csapatok megszállták Magyarországot, hogy eltiporják a forradalmat. 

A Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának archív hanganyagai 4617 tekercsen maradtak fenn, 1997-től kezdtek beérkezni az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárába.

Később, 2001 őszén kerültek a gyűjteménybe a Szabad Európa Rádió 1956-ban sugárzott hangdokumentumai, 311 db 90 perces audiokazettán. A hangdokumentumok szinte teljes egészében tartalmazzák az 1956. október 22. és november 13. között elhangzott SZER-adásokat, valamint a Kossuth Rádió adásait, melyeket a SZER úgynevezett Monitoring osztálya rögzített.
Tovább
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr793352499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása