19.22 - New York - Szabad Európa Rádió - 1956

2011. november 04. 19:22 - nemzetikonyvtar

1956.11.04. 19.22

New York-i munkatársunk számol most be arról, amit az amerikai televíziós állomások közvetítettek az ENSZ vita közben érkező magyarországi szovjet támadásról.

A Szabad Európa Rádió adásának részlete az alkalmazás bal szélére kattintva meghallgatható:


A zene hirtelen elhallgatott mély férfihang szólal meg helyette. Rendkívül hírt közvetít. A férfihang szokatlanul remegve beszél. Szovjet csapatok benyomultak Budapestre és megtámadták a Parlamentet. A szovjet páncélosok számát ezerre becsülik. Most szaladt be valaki a tanácsterembe. Két jelentést hoz mindjárt talán a stúdióból, ahonnan a közvetítést folytatják. Szovjet tankok rohama magyar városok ellen. Előttem a kép: delegátusok állnak helyükön, vagy a széksorok között, valahol a kép előterében egész kis csoport. A televíziós riporter magyarázza a helyzetet. Henry Cabot Lodge amerikai megbízatott izgatott delegátusok fogják körül. Egy delegátus látszik, de hangja nincs. Helyette a riporter beszél. Új hírek. A magyar delegátusokat tőrbe csalták. A kivonulási tárgyalás csel volt. A kormány tagjait elfogták. Hirtelen elnémul a televíziós riporter.

A képen Henry Cabot Lodge, az amerikai megbízott jelenik meg teljes hangerővel, nyilvánvalólag izgalomtól és felháborodástól remegve. Szovjet gengszterek megtámadták a magyar városokat, azonnal össze kell hívni a Biztonsági Tanácsot. Most, késő éjszakai órán, éjfél után. Körös-körül olyan kavarodás, amilyet nem látott még az Egyesült Nemzetek közgyűlési terme. Máskor roppant tartózkodással mozgó, kifejezéstelen arcú diplomaták felugranak helyükről, és hevesen gesztikulálva beszélnek. A javaslatot senki sem ellenzi. A nagyhatalmak képviselői összeverődnek egy csomóba. Hangjuk megint nincs, mert a rádióriporter beszél. Budapest utcái tűz alatt állnak. Az amerikai követség tagjai kénytelenek voltak a pincébe húzódni. A televízióban megint a közel-keleti fegyverszünetről beszél valaki, de a delegátusok nagy része kifelé vonul. A budapesti rádió hangját halljuk a készülékben úgy, ahogy felfogták valahol Bécsben. Világ nemzetei segítsetek!

New Yorki munkatársunk számolt be arról, amit az amerikai televíziós állomások közvetítettek az ENSZ vita közben érkező magyarországi szovjet támadásról. Itt a Szabad Európa Rádiója!

 

Az 1956-os szabadságharc hőseire emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznapon. Ötvenöt évvel ezelőtt november negyedikén hajnalban a szovjet csapatok megszállták Magyarországot, hogy eltiporják a forradalmat. 

A Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának archív hanganyagai 4617 tekercsen maradtak fenn, 1997-től kezdtek beérkezni az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárába.

Később, 2001 őszén kerültek a gyűjteménybe a Szabad Európa Rádió 1956-ban sugárzott hangdokumentumai, 311 db 90 perces audiokazettán. A hangdokumentumok szinte teljes egészében tartalmazzák az 1956. október 22. és november 13. között elhangzott SZER-adásokat, valamint a Kossuth Rádió adásait, melyeket a SZER úgynevezett Monitoring osztálya rögzített.
Tovább
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr273353098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása