20.13 - Szoldati, szerzsanti - Szabad Európa Rádió - 1956

2011. november 04. 20:13 - nemzetikonyvtar

1956.11.04. 20.13

Figyelem, figyelem! A szovjet hadsereg katonáihoz intézünk felhívást.

A Szabad Európa Rádió adásának részlete az alkalmazás bal szélére kattintva meghallgatható:


Szoldati, szerzsanti, sztarsini i oficeri szovjetszkoj armii nahagyjajsijszja v Vengrii. Nye sztreljatye vengerszkov. Dajtye vengerszkim rabocsim i krisztjanam vozmozsnoszty zsity szvobodno i mirna. Nye sztrazsajtyesz protyiv vengerszkih vojszk. Puszty vengerszki i szoldati i oficeri borjutsza za szvabodu szvojej rogyini.

Szovjet katonák! Szakaszvezetők, tisztek, kik ma Magyarország területén álltok! Ne lőjetek a magyarokra! Adjátok meg a magyar munkásoknak és parasztoknak a szabad életlehetőséget és békét! Ne harcoljatok a magyar csapatok ellen! Hagyjátok, hogy a magyarok szabadon harcolhassanak a magyar szabadság kivívásáért!

 

Az 1956-os szabadságharc hőseire emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznapon. Ötvenöt évvel ezelőtt november negyedikén hajnalban a szovjet csapatok megszállták Magyarországot, hogy eltiporják a forradalmat. 

A Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának archív hanganyagai 4617 tekercsen maradtak fenn, 1997-től kezdtek beérkezni az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárába.

Később, 2001 őszén kerültek a gyűjteménybe a Szabad Európa Rádió 1956-ban sugárzott hangdokumentumai, 311 db 90 perces audiokazettán. A hangdokumentumok szinte teljes egészében tartalmazzák az 1956. október 22. és november 13. között elhangzott SZER-adásokat, valamint a Kossuth Rádió adásait, melyeket a SZER úgynevezett Monitoring osztálya rögzített.
Tovább
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr403353101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása