Egy csata mintaszerű kommunikációja

2011. november 29. 12:59 - nemzetikonyvtar

A LIMANOVAI CSATA az elfeledett „magyar győzelem”

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a Nagy Háború Blog vetítéssel egybekötött előadóestje lesz december 8-án 17 órakor az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

Az esten előad Szőts Zoltán Oszkár, könyvtárunk munkatársa is, mint a Nagy Háború blog egyik állandó szerzője.

  • Pollmann Ferenc: Magyar virtus az orosz gőzhenger ellen. A limanovai csata közel száz év távlatából
  • Ságvári György: Lovasított gyalogság? A huszárok ruházata, felszerelése és fegyverzete Limanova előtt és Limanova után
  • Rózsafi János: „Jöttek, láttak, győztek...” Fehérvári huszárok a limanovai csatában
  • Szőts Zoltán Oszkár: Egy kultusz kezdetei. A limanovai csata megjelenése a napilapokban


A programot megnyitja Dr. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója. Köszöntőt mond Pintér Tamás, az est házigazdája, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a blog szerkesztője. http://nagyhaboru.blog.hu/

Szőts Zoltán Oszkár: Egy kultusz kezdetei. A limanovai csata megjelenése a napilapokban

A limanovai csatára a két világháború között magyar győzelemként emlékeztek, emlékét kegyelettel ápolták, kultuszt képezve köré. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy (a győzelem tényén túl) mi volt az az alap, amire ezt a kultuszt felépítették? Ez a korszak mintaszerű tömegkommunikációjában keresendő. A kormányzat okosan ismerte fel a sajtó szerepét és lehetőségeit a közvélemény alakításában.

A bevonuló haditudósítókat mind a Sajtóhadiszállás alá osztották be, tevékenységüket központilag koordinálták és cenzúrázták. A napilapok tehát folyamatosan hírt adtak a háború eseményeiről, a Sajtóhadiszállás által ellenőrizve. Hogyan nézett ki mindez a gyakorlatban Limanova esetében? A napilapok 1914 decemberi számait megvizsgálva levonhatunk néhány következtetést. A jelen előadás forrásául szolgáló négy lap (Az Est, a Pesti Napló, a Pesti Hírlap és a Népszava) egyaránt folyamatosan tudósított valamennyi hadszíntérről, így a galíciairól is. 1914. december 14-én valamennyi lap hírt adott a limanovai győzelemről hosszabb-rövidebb hírként, majd december 20-a és 31-e között több publicisztika született a témában mindegyik lapban, mindegyiknél jelölve, hogy mindez a Sajtóhadiszállás jóváhagyásával történik.

Az előadásban ezeket a cikkeket tekintjük át, külön kitérve neves írónkra, Molnár Ferencre, aki az Est tudósítójaként tartózkodott a hadszíntéren, s tollából összesen öt, a limanovai győzelemmel foglalkozó írás származott, melyek 1916-ban „Egy haditudósító emlékei” című könyvében is megjelentek, s nagy szerepet játszottak a későbbiekben Limanova körül kialakuló kultusz megalapozásában.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr643421881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása