Repertórium! Húszéves a Magyar Elektronikus Könyvtár

2014. július 16. 08:07 - nemzetikonyvtar

Húszéves a Magyar Elektronikus Könyvtár. Nyári sorozatunkban húsz izgalmas művet teszünk ki blogunk legjobban látható virtuális polcaira.

3. A Korunk repertóriuma 1926–1940 

A könyvtártudomány egyik képviselője, Galambos Ferenc az 1950-es és 1980-as évek között számos keresett magyar folyóirat adattárát, műjegyzékét azaz a repertóriumát készítette el. Ezeket a cikkadattárakat nem adták ki, gépiratban terjedtek, és csak néhány nagy budapesti könyvtárban találhatók meg. Könyvtárunk megkapta Galambos Ferenc hagyatékát, s benne kb. 50 géppel írt repertóriumot. A szerkesztő rokonának engedélyével ezeket digitalizáltuk és folyamatosan kerülnek fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba

A Kolozsvárott megjelent Korunk című társadalomtudományi és irodalmi folyóirat különleges helyet foglal el a két világháború közötti magyar nyelvű folyóiratok irodalmának történetében. Romániai haladó szellemű magyar írók s Magyarországról Romániába emigrált baloldali beállítottságú írók alapították 1926-ban. A kommunista befolyás indulásától (1926) megszűnéséig (1940) igen erősen uralkodott rajta, de sok pártonkívüli munkatársa is volt. Munkatársai közé tartoztak a marxista elméleti szakemberek közül Molnár Erik, Sándor Pál, a szépírók közül József Attila, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, Kassák Lajos, Kodolányi János, Remenyik Zsigmond, Tamási Áron, a művészeti írók közül Dési Huber István, Kállai Ernő, Moholy Nagy László stb. is. A Korunk a két világháború között a leghosszabb ideig  s mindig következetesen  ismertette a marxizmus-leninizmus elveit a magyar nyelvterületeken s a fasizmus elleni küzdelemben is mindig élen járt. Éppen ezért tiltották be a magyar hatóságok 1940 augusztusában – Magyar Elektronikus Könyvtár

 korunk.png

A repertórium géppel írt oldala

Hiányolsz a gyűjteményből fontos e-könyvet? Kérjük, segítsd munkánkat a kattintás után megjelenő űrlap kitöltésével, ajánljatok olyan kiadványokat, melyek teljes egészében olvashatók vagy letölthetők az internetről. Ide kattintva #huszevesamek lehet megnézni az összes, munkatársaink személyes ajánlásával is ellátott válogatott dokumentumot.

Magyar Elektronikus Könyvtárban elsősorban digitálisan már meglévő műveket teszünk közzé, azonban időről időre mi is digitalizálunk. Az olvasói kérések a legfontosabbak, egyre több felhasználó segíti ajánlataival, kéréseivel is munkánkat. Egyre több elektronikus könyvünk már e-könyv-olvasó-barát epub és prc formátumban is elérhető. Frissítéseink a Twitteren is követhetők.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr676507249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása