Ma vendéglőben: Fogas vajban egy liter budai asztali borral

2015. július 27. 10:49 - nemzetikonyvtar

Tízrészes sorozatunkban egy-egy különleges menüt mutatunk be.

1787-ben életbe lépett egy rendelet, mely kötelezővé tette a fali ártáblák használatát és az árak kifüggesztését. Valószínűleg ez volt az első lépés a nyomtatott étlapok felé, melyek legkorábbi darabjaiból nagyon kevés maradt fenn az utókornak. Az igényesség nem csak az étlap küllemére, hanem tartalmára is vonatkozott. 

A Koronaőr utca 6. szám alatt működött az 1910-es években Metzger János vendéglője Budapesten. A Koronaőr utca a Koszciuszkó Tádé utcát köti össze a Krisztina körúttal. Étel- és italárjegyzéke az étlap klasszikus formáját mutatja, a címlapját a vendéglőről készített fotókkal tették látványosabbá.

metzger_cimlap_nkblog1507.jpg Metzger János vendéglője, étlap, első oldal, 1910 – Plakát és Kisnyomtatványtár

Vannak előre nyomtatott tételek, melyek ára viszonylag állandó volt, és van a kézzel írott rész, jelen esetben tintaceruzával írva.

metzger_02_nkblog1507.jpgMetzger János vendéglője, étlap, részlet, 1910 – Plakát és Kisnyomtatványtár

Nézzük ezen az étlapon a tojásételeket. A rántottáról tudjuk, hogy az rántotta, de mi az az „ültetett tojás” és mi köze a tojásból készült ételekhez az ökörszemnek? Az ültetett tojás a rántotta egy fajtája. Rántottasütőben kis tojás nagyságú vajat és egy pohár tejfölt fölforraltak majd beleütöttek 3-4 tojást. Megsózták és reszelt sajttal meghintették. Az „ökörszem” megfejtésében segít az étel német elnevezése, a német Spiegelei szó tükörfordítása: tükörtojás.

metzger_01_nkblog1507.jpgMetzger János vendéglője, étlap, részlet, 1910 – Plakát és Kisnyomtatványtár

Nem maradhat ki az itallap sem Metzger János vendéglőjéből, 1 liter budai asztali bort gondoltunk a végére. Ára: 1.20 korona.

metzger_03_nkblog1507.jpgMetzger János vendéglője, itallap, 1910 – Plakát és Kisnyomtatványtár

A Plakát- és Kisnyomtatványtár 1935 óta működik a könyvtár önálló gyűjteményeként. A tárban speciális képi és szöveges dokumentumok szisztematikus gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása folyik. A legfontosabbak ezek közül a grafikai plakátok, a metszetek és a litográfiák, ex librisek és az alkalmi grafikák, az ún. szabadlapos albumok, a képes levelezőlapok, a szöveges plakátok és röplapok, valamint a gyászjelentések, a ponyvanyomtatványok, az alkalmi beszédek és költemények, a disszertációk tézisei, a műsorok és a meghívók, a táncrendek, a különböző naptárak, a katalógusok és jegyzékek, a vállalatok és más intézmények hivatalos és használati nyomtatványai.

A tár összesen megközelítőleg 4 millió önálló dokumentumot őriz.

Gyűjtőkörünkbe tartoznak az 1711 után Magyarországon nyomtatott, valamint a külföldön napvilágot látott magyar vonatkozású kisnyomtatványok, továbbá a sokszorosított grafikával készített ilyen vonatkozású dokumentumok.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr187629812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása