A Sárffy-levél bizonyosan korabeli dokumentum?

2015. augusztus 27. 18:16 - nemzetikonyvtar

2015. augusztus 29-én szimpóziumot rendezünk a mohácsi csata évfordulóján. Vajon a korabeli források új nézőpontú elemzése és a modern tudományok (antropológia, sebészet, igazságügyi orvostan) alkalmazása választ adhat-e arra, hogy mi történhetett II. Lajossal és holttestével?

Az utóbbi évek kutatásai azt bizonyítják, hogy igen, mindig akad valami nóvum, amire rácsodálkozhatunk. Legutóbb felvetődött ismét az a legenda, hogy a magyar királyt megölték a vesztes csata után, és egészen másvalaki holttestét temették el pár héttel később Székesfehérvárott a későbbi magyar király, Szapolyai János jelenlétében.

Az előadók között megtalálható lesz sebész, patológus, antropológus, igazságügyi orvosszakértő, irodalomtörténész, klasszika filológus, történész és könyvtáros. A szimpóziumon való részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Blogsorozatunkban bemutatjuk az előadókat és röviden ismertetjük az előadások tartalmát. A részletes programot itt találják. 

2015. augusztus 29. OSZK, Díszterem
14.45–15.00 Dr. Kasza Péter (Szegedi Egyetem, Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék)

Holttest a patakban

Előadásomban a filológus-történész eszközeivel próbálom megvizsgálni, milyen állítások tehetők II. Lajos halálával, a holttest fellelésének körülményeivel és az azonosítással kapcsolatban, illetve hogy van-e okunk arra gyanakodni, hogy 1526 novemberében nem II. Lajost temették el Székesfehérváron. A király holttestének felkutatásával kapcsolatban a kulcsdokumentum Sárffy Ferenc levele, a kulcsszereplő pedig a holttestet megtaláló és azonosító kamarás, Czetricz Ulrich. Előadásom első felében azt kívánom tisztázni, hogy a Sárffy-levél bizonyosan korabeli dokumentum, vagyis nem későbbi hamisítvány, továbbá hogy pontosan mikor keletkezett, illetve hogy milyen adatok nyerhetők vagy nem nyerhetők belőle a holttest exhumálásának és Fehérvárra szállításának időpontját illetően.
Ezt követően Czetricz szerepét kívánom alaposabban bemutatni. Elsősorban amellett kívánok érvelni, hogy az adott helyzetben nem volt nála alkalmasabb és hitelesebb személy, hogy a halott királyt azonosítsák, illetve analógiás alapon azt sem tartom kizártnak, hogy Czetricz akár a fogai alapján is azonosíthatta az oszlásnak indult uralkodót. Nem tartom ugyanakkor elképzelhetetlennek, hogy Czetricz nem a király holttestét találta meg és azonosította II. Lajosként. Előadásom végén ennek lehetséges indokait venném sorra a korabeli politika összefüggéseibe ágyazva.

Kasza Péter

Kasza Péter (Szeged, 1974. 11. 12.) 1989–1993 között a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban tanult történelem tagozaton. Egyetemi tanulmányait 1993–2000 között a József Attila Tudományegyetemen (később: Szegedi Tudományegyetem, SZTE) folytatta latin-történelem, illetve Kelet-Európa B-minor szakon. 1999–2003 között a makói Szent István Gimnáziumban volt előbb főállású, majd óraadó latintanár, közben három évig tanult ösztöndíjas doktorandusz hallgatóként az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskolája Neolatin alprogramjának keretében. Doktori szigorlatát 2006-ban tette le „Humanista történetírás” tárgykörben, doktori értekezését pedig 2008 márciusában védte meg. 2003-tól az SZTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén dolgozott tanársegédként, 2009-től a Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék adjunktusa. Kurzusokat tart antik (Caesar, Sallustius, Terentius) és humanista szövegekből (Brodarics, Erasmus, Poggio Bracciolini), előadásokat római történelemről, neolatin filológiáról, több ízben vezetett paleográfiai gyakorlatokat. 2015 júniusában habilitált a Miskolci Egyetemen. Fő kutatási területe a humanista történetírás, a késő Jagelló- és a Szapolyai-kor (1526–1540) diplomáciatörténete. Foglalkozott a kor politikai költészetével is. Több évnyi hazai és külföldi (Bécs, Krakkó, Varsó, Róma, Zágráb) levéltári kutatás eredményeként 2012-ben jelentette meg Brodarics István levelezésének kritikai kiadását a BSMRAE-sorozatban. Brodaricsról írott biográfiája (Egy korszakváltás szemtanúja) 2015 áprilisában jelent meg. Rendszeresen ad elő hazai és külföldi konferenciákon. Tagja a Nemzetközi Neolatin Társaságnak (IANLS), 2014 óta a BSMRAE-sorozat szerkesztőségi tagja. Nős, egy gyermek apja.  

kasza_foto.JPG

Szimpózium a mohácsi csata évfordulóján a Budai Várban 2015. augusztus 29. (szombat) 13.00–18.00 Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (VI. emelet)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr377735752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása