110 millió forintból digitalizálnak 435.000 térképet Amerikában

2015. augusztus 30. 10:27 - nemzetikonyvtar

A világ közkönyvtárai nagy értékű térképgyűjteményeket őriznek. E gyűjtemények régi térképeinek digitalizálása számos lehetőséget nyit a nagy értékű művek online használata révén a potenciális használóknak, régészeknek, építészeknek, tájépítőknek, művészettörténészeknek és bárkinek, akik a régi térképek tartalmai iránt érdeklődnek.

Fotó: 

A digitalizálás azonban költséges és munkaigényes folyamat, s ez igencsak hátráltatja a térképgyűjtemények online elérhetőségének a megvalósítását. Ezért olvastuk örömmel a friss hírt, hogy a New York-i Közkönyvtár (The New York Public Library) ez évben mintegy 110 millió forint (380 000 $) adományhoz jutott, amelynek segítségével a majd félmilliós térképállományának (435 000 mű) digitalizálását elindíthatta.

Orbis terrae compendiosa descriptio : quam ex magna universali Gerardi Mercatoris Domino Richardo Gartho, geographie ac ceterarum bonarum artium amatori ac fautori summo, in veteris amicitie ac familiaritatis memoriam Rumoldus Mercator fieri curabat A0. M.D. LXXXVII. – The New York Public Library Digital Collection

A közkönyvtár hírszolgáltatásából megtudtuk, hogy a 2015 januárja óta zajló digitalizálási projektben mintegy 1000 önkéntest is sikerült bevonniuk, akik fontos térképi tartalmak manuális beolvasását végzik. De még e hatalmas, és bizonnyal lelkes önkéntesek munkájával is ez idáig (aug. 26) a könyvtár térképanyagának csak mintegy 10 %-át sikerült digitalizálniuk. Azért irigykedünk…

Danku György
Térképtár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr907741016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása