A V4+ országok könyvtárosainak és információs szakembereinek találkozója Pozsonyban

2019. augusztus 06. 09:00 - nemzetikonyvtar

2019. június 17. és 19. között Szlovákia fővárosában rendezték meg a 8th Colloquium of Library and Information Expert of the V4+ Countries elnevezésű nemzetközi konferenciát. Ahogy azt elnevezése is mutatja, immár nyolcadik alkalommal meg rendezték meg ezt a konferenciát, amelynek minden évben más és más V4-es ország ad otthont. Így tette ezt korábban az Országos Széchényi Könyvtár is.

Az előadói kör is elsősorban a V4-es országok könyvtárosai és információs szakemberei közül került ki, de az utóbbi években jelentősen bővült a magukat képviseltető országok száma. Idén fő szervezőként az alapítása 100. évfordulóját ünneplő Pozsonyi Egyetemi Könyvtár jeleskedett a Szlovák Kulturális Minisztériummal együttműködve. A szervezőbizottság megtisztelő felkérésének eleget téve a magyar nemzeti könyvtárat öt munkatárs képviselte: Ilácsa Szabina, Radó Rita, Dancs Szabolcs, Németh Márton és Maczelka Árpád. v4_konf-plakat.jpg

 A 8th Colloquium of Library and Information Expert of the V4+ Countries nemzetközi konferencia plakátja. Forrás: A konferencia honlapja

A konferencia első napja főként a résztvevők ismerkedésével és tapasztalatcseréjével és a rendező város, Pozsony kultúrájának bemutatásával telt. Ennek keretében a résztvevők a városnéző dunai sétahajózást követően megismerhették a modern művészetek festői környezetben elhelyezett tárházát, a Danubiana Meulensteen Art Museum-ot.

danubiana_meulensteen_art_museum.jpg

A Danubiana Meulensteen Art Museum. Forrás: A Danubiana Meulensteen Art Museum honlapja

A modern művészeteket követően visszatérve a fővárosba a Prímási Palota volt a következő állomás, ahol a szlovák kulturális miniszterasszony, Ľubica Laššáková köszöntője után a Mucha Quartet előadása szórakoztatta a konferencia résztvevőit.

A második és harmadik nap már a szakmai előadásokról szólt. Több mint 30 előadó igyekezett megismertetni a szakmai közönséget a V4 térség könyvtári vonatkozású újdonságairól, elért eredményeikről és jövőbeni terveikről. Silvia Stasselová, az egyetemi könyvtár igazgatójának, szívélyes köszöntőjét követően a nyitó előadást az IFLA holland képviselője, Stephen Wyber tartotta, melyben az IFLA által közzétett Európai Könyvtárak Kiáltványának céljairól beszélt.

stephen_wyber.jpg

Stephen Wyber megnyitó előadása. Forrás: A konferencia honlapja

Ezt követően három panelban folytatódott a szakmai diskurzus. Az első panel A V4-es országok könyvtárainak stratégiáival és azok viszonyával, az Európai Könyvtárak Kiáltványával foglalkozott. Itt könyvtárunk 3 tagja adott elő. Elsőként Dancs Szabolcs Let the sunshine in, and let the data out! – a revolution of library standards, copyright (and access policies?) (Engedd be a napfényt, és engedd ki az adatot! – a könyvtári szabványok, a szerzői jog és a hozzáférés forradalma) címmel. Őt Ilácsa Szabina követte az Implementation of RDA in Hungary (Az RDA implementálása Magyarországon) című előadásával, végül pedig Radó Rita zárta az első panelt How to evaluate our digital collections and services based on library standards? Analysis of the Electronic Archive and Database (Hogyan értékelhetjük digitális gyűjteményeinket és szolgáltatásainkat a könyvtári szabványok alapján?) című előadásával. A második panel a V4-es országok sikeres nemzetközi, európai és nemzeti projektjeivel foglalkozott. Itt az OSZK-t Maczelka Árpád képviselte New solutions of the National Széchényi Library for the multilevel nationwide library cooperation. The results and future plans of the National Library System Project (Az Országos Széchényi Könyvtár új fejlesztései a többszintű nemzeti együttműködés érdekében. Az Országos Könyvtári Rendszer Projekt eredményei és a további tervei) című előadásával.

rado_rita_eloadasa.jpg

Radó Rita tartja előadását. Forrás: A konferencia honlapja

A tartalmas előadások hosszú sorát követően ismét kulturális programmal kedveskedtek a szervezők, melynek keretében a résztvevők ellátogattak az ELESKO pincészetbe, ahol a borkóstolás mellett a modern pincészet működését is bemutatták a résztvevőknek. Az est sokszínűségéhez szlovák néptáncbemutató is hozzájárult.

neptancbemutato.jpg

 Néptáncbemutató az ELESKO pincészetben. Forrás: A konferencia honlapja

A harmadik napon kezdődött meg az utolsó panel, amely a V4-es országok fejlesztési projektjeivel és nemzetközi együttműködési lehetőségeivel foglalkozott. Ebben a panelban több, az internetarchiválással foglalkozó előadás volt, így az OSZK színeiben Németh Márton mutatta be Drótos Lászlóval közösen kidolgozott The first two years of the Hungarian Web Archiving. Pilot Project (A magyar Webarchiválási Projekt első két éve) című előadását. A két nap előadásai rendkívül széleskörű képet adtak szomszédos országaink könyvtári és információtudományi vívmányairól, a különböző webarchiválási megoldásoktól a hosszú távú megőrzés témáján és az audioanyagok digitalizálásának nehézségein és a legfrissebb könyvtári és informatikai szabványok alkalmazásán keresztül a gépi tanulásig és a karakterfelismertetésig. Külön öröm volt az OSZK képviselőinek, hogy a résztvevő szakértő gárda számos tagja elismerését fejezte ki a magyar előadásokkal kapcsolatban.

basagic.jpg

A Bašagić iszlám kéziratgyűjtemény bemutatása. Forrás: A konferencia honlapja

A konferencia záróelőadását követően még lehetőség nyílt az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított Bašagič iszlám kézirat gyűjtemény megtekintésére, amely méltó befejezése volt a háromnapos konferenciának.

További információk a programsorozatról, valamint az elhangzott előadások diasorai elérhetőek a konferencia hivatalos honlapján.

Maczelka Árpád

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8614991928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása