Könyvtárak és olvasók: összetartozunk

2021. március 16. 12:30 - nemzetikonyvtar

Az Országos Széchényi Könyvtár nemzeti könyvtárként, egyben kultúrstratégiai intézményként képviseli a szakmát, annak teljes intézményhálózatát és partnerszervezeteivel együtt olyan fontos társadalmi kérdésekben vállal kezdeményező szerepet, mint az oltásnépszerűsítő kampány. 

oszk_opti.jpgOrszágos Széchényi Könyvtár. Főbejárat 

A könyvtárak és közösségeik a koronavírus-járvány kitörésével a virtuális térbe költöztek: számos helyszínen online tartják meg a könyvtári rendezvényeket, az olvasást népszerűsítő klubfoglalkozásokat, közösségépítő alkalmakat és játékokat. A művészetet és kultúrát kedvelők videós könyvismertetéseket nézhetnek, mesefelolvasásokat követhetnek, zenei programokon, író-olvasó találkozókon, ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt, podcast felvételeket hallgathatnak. A bibliotékák programjairól az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének gondozásában indult konyvtarak.hu oldalon tájékozódhat. 
Az egyik leghagyományosabb és legkedveltebb könyvtári szolgáltatás, a könyvkölcsönzés sem szünetel: számos könyvtár alakított ki külső könyvátvételi pontot, illetve házhoz szállítási szolgáltatást. A megyei hatókörű városi könyvtárak, a fővárosi könyvtár, valamint a városi könyvtárak megközelítőleg 80%-a működtet a járványhelyzetben könyvátvételi pontot, és nagyjából 50%-uk vállalja a segítségre szorulók számára a könyvek házhoz szállítását. A kisebb települések könyvtárainak nagyjából kétharmadában van lehetőség külső átvételi ponton hozzájutni a könyvekhez, és egyharmadában lehet házhoz szállítást kérni. 

Csaknem egy évvel a veszélyhelyzet első kihirdetése után a koronavírus-járvány elleni védekezés döntő szakaszához érkeztünk, és a tömeges oltások megindulásával minden lehetőségünk megvan arra, hogy mihamarabb újraindítsuk megszokott szolgáltatásainkat, a könyvtárak személyesen is fogadhassák látogatóikat 
A könyvtárak, mint hiteles információkat közvetítő intézmények jelentős szerepet töltenek be azzal, hogy felhívják a figyelmet a koronavírus-járvány elleni küzdelemre és az oltás fontosságára. Olvasóink és munkatársaink egészségének megőrzése mindannyiunk számára elsődleges. Intézményeink és közösségi tereink biztonságosságának alapvető feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérje a szükséges mértéket. Ezért kérjük, hogy tájékozódjanak az oltásról a Vakcinainfó weboldalon, és jelentkezzenek oltásra. 

Főigazgatói Kabinet

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr5816456714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása