Bepillantás egy 19. századi könyvtár megnyitó ünnepségébe

2021. június 13. 08:30 - nemzetikonyvtar

194 évvel ezelőtt nyílt meg az Apponyi-könyvtár Pozsonyban

Apponyi Antal György (1751–1817) Európa-szerte híres Bibliotheca Apponianaként emlegetett könyvtárát 1774-ben alapította. Halála után a több mint 30000 kötetből álló könyvtárát fiai örökölték. Másodszülött fia, Antal (1782–1852), hogy egyben tartsa a gyűjteményt, kifizette testvérei részét, bár ehhez el kellett adnia a gyűjteményből több igen ritka és értékes darabot. A gyűjtemény kezelésében felbecsülhetetlen segítségére volt könyvtárosa, Gruber Károly Antal (1760–1840).
Az Apponyi-paloták Bécsben szó szerint el voltak árasztva a könyvekkel, minden lehetséges helyet elfoglaltak, és ennek a tovább már nem tartható állapotnak a megszüntetésére keresett megoldást Gruber Károly Antal. Egy szívhez szóló levelében arra kérte az épp Londonban tartózkodó Apponyi Antalt, hogy a könyvtárát szállíttassa haza szeretett szülőföldjére, és bocsássa a köz használatára.
Apponyi elfogadta Gruber tervét. Döntését 1825-ben hozta meg, és egy új palota építtetésébe fogott Pozsonyban. Kifejezetten a könyvtár számára emelték az új épületet a megyeház mögött. Bécsből a könyveket hajón szállították le a Dunán új helyükre.
1827. június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén, Apponyi Antal névnapján tartották meg a könyvtár megnyitóját, a grófi Apponyi-könyvtár immár nyitva állt új olvasói számára.

apponyi_antal_opti.jpg

 Ehrenreich Sándor Ádám: Apponyi Antal mellképe, Pest [s.n.] [1822–1844] Rézmetszet. Jelzet: App. M. 1034/3, App. M. 785 – Régi Nyomtatványok Tára. Régi Ritka digitális tartalomszolgáltatás

És vajon hogyan zajlott le a majd’ kétszáz évvel ezelőtti ünnepség?

A Régi Nyomtatványok Tárában a kalendáriumok feldolgozása során találtunk egy leírást a könyvtár megnyitójáról. Az 1830-as évre szerkesztett, Kassán nyomtatott német nyelvű Házi Kalendárium toldalékában szereplő beszámoló alapján ezt a jeles napot most mi is feleleveníthetjük.

A Közhasznú építkezések Magyarországon és a szomszédos tartományokban, legtöbbször a nagylelkű mágnások és más hazaszerető támogatók nagyvonalú adományaiból cím alatt olvasható beszámolóban így írt a krónikás az akkori eseményről:

„1827. június 13-án (Apponyi gróf úr névnapján) ünnepélyes keretek között nyitották meg a könyvtárat, és ettől a naptól kezdve szabadon használhatták az irodalom kedvelői.
Bartosságh József, aki több táblabíróságnak az ülnöke, továbbá gróf Apponyi Antal császári és királyi titkos tanácsosnak és franciaországi nagykövet őexcellenciájának jószágigazgatója és meghatalmazottja, küldte ki korábban a meghívó leveleket a Pozsony vármegyei úri rendeknek, Pozsony város magisztrátusának, a Királyi Akadémiának, a Gimnáziumnak és az Evangélikus Líceumnak. Az imént felsorolt meghívottak reggel kilenc órakor a helyi tanácsteremben gyűltek össze. Itt Jablonczy Antal helyettes alispán ismertette az összejövetel célját, majd köszönetét fejezte ki a nagylelkű ajándék miatt, hogy immáron szabadon használhatják ezeket az irodalmi kincseket.
Ugyanilyen hálatelt érzéssel szólt latin nyelvű beszédében Kratoquila István kanonok. Felsorolta a művészetnek és a tudománynak az összes nagyszerű előnyét, melyek mostantól a tudásra és bölcsességre éhes emberek számára szabadon rendelkezésre állnak. Végül jókívánságát fejezte ki a névnapját ünneplő nagyvonalú adományozónak, továbbá ezen irodalmi szentély áldott alapítójának (az excellenciás gróf apjának), aki számára az összes jelenlévő egyhangúan vivátot kiáltott.
Ezután, mivelhogy a rendek 1861-ik számú határozata alapján a jelen napi ünnepélyes eseményt a megye protokolljában rögzíteni kellett, az egész gyülekezet átvonult a könyvtárterembe. Ott a könyvtáros, Gruber Károly Antal a jelenlevőket egy latin beszéddel köszöntötte, melyben igyekezett a könyvtáros kötelességeit körültekintően és szabatosan ismertetni.
Ezután Pongrátz József császári és királyi kamarás és táblabírósági ülnök is egy szép latin beszédben fejezte ki érzéseit. Elmondta, hogy számára, akinek mindig oly fontos volt a tudomány és a haza építése, a drága szülőföldnek szentelt oktatási intézmény önzetlen felvirágoztatását célzó gesztusa nagyon megindítóan hatott. Beszédében a grófi család iránt elhangzott jókívánságokkal szintén szívvel-lélekkel egyetértettek a jelenlévők.
Ezt követte végül a helyettes városbíró és törvénytábla ülnök, Diószegi Ferenc latin nyelvű beszéde. Háláját és örömét fejezte ki a városi elöljáróság és a polgárság nevében, hogy a város számára oly értékes létesítményt őexcellenciája az Apponyi grófoktól ide telepítette, és ugyanúgy egy többször megismételt mámoros vivat hangzott el.
Legvégül az összes jelenlévő beírta a nevét a könyvtár emlékkönyvébe, és kiosztották a könyvtár alapításához és megnyitásához kapcsolódó nyomtatott tervezetet. Ezen a „Collectio Monimentorum, quae in Memoriam Bibliothecae Apponianae custodia sunt” állt címként, és a könyvtár épületéről készített szép réznyomattal volt díszítve.”

Gemeinnützige Bauwerke in Ungarn, und den damit verbundenen Provinzen meisten Theils durch die großmüthigen Benträge hocherziger Magnaten und anderes Vaterlandsfreunde entstansden [Közhasznú építkezések Magyarországon és a szomszédos tartományokban, legtöbbször a nagylelkű mágnások és más hazaszerető támogatók nagyvonalú adományaiból]. In. Neuer gemeinnütziger und ercheiternder Vaterländischer Haus-Kalender für Ungarn und Siebenbürgen für Katholiken, Evangelische und Griechen auf das Jahr 1830…, Kassa, typ. Werfer Károly, 1829. Jelzet: Cal. 143 – Régi Nyomtatványok Tára

rezmetszet_opti.jpg
Collectio monimentorum quae in memoriam bibliothecae Apponianae custodita sunt, Pozsony, typ. Snischek, 1827. M 93.973=60 – Régi Nyomtatványok Tára, S, 60

 

A témához kapcsolódó korábbi blogbejegyzéseink:

Felhasznált irodalom: 

Túri Klaudia (Régi Nyomtatványok Tára)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1416592102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása