Önkormányzati lapok digitális megőrzése könyvtárunkban

2022. április 08. 06:00 - nemzetikonyvtar

A könyvtári dokumentumok közül a digitalizálódás talán legjobban az időszaki kiadványokat érintette. Digitalizálódáson most nem a könyvtárba érkezett, nyomtatott periodikák digitalizálását értjük, hanem a digitálisan létrejött és online terjesztett kiadványok elterjedését a nyomtatottak mellett. A felsőoktatásban és a tudományos világban már több évtizede általános gyakorlat és tendencia, hogy az egyre nagyobb jelentőséggel bíró folyóiratok növekvő számban elektronikusan is, sokszor már csak online hozzáférhetőek. A nemzetközi online adatbázispiac meghatározó szolgáltatói pl. az EBSCO, a JSTOR, ECONLIT több ezer szakfolyóirathoz biztosítanak hozzáférést a cikkek teljes szövegével együtt. Ezek piaci alapú szolgáltatások, előfizetésük általában meghaladja egy magánszemély pénztárcáját, ezért könyvtárak fizetik elő és könyvtári tagsággal lehet hozzáférni a megfelelő adatbázisokhoz. A költséghatékony előfizetés érdekében Magyarországon sok éve az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programja (az EISZ) biztosítja közösen, országos szinten a csatlakozott könyvtárak számára, az adatbázisokhoz, elektronikus folyóiratokhoz való hozzáférést.
De mi a helyzet Magyarországon, a már online is megjelenő újságokkal és mi a helyzet a tudományos területen kívüli kiadványokkal? Jelen cikkben a különböző időszaki kiadványok közül csak egy típusúakra koncentrálunk, az önkormányzatok által kiadott lapokra.

„Önkormányzati lapnak tekinthetjük azokat a helyi sajtótermékeket, amelyeknek kiadója, fő finanszírozója, a főszerkesztő kiválasztója nyíltan vagy egy-egy alapítványon, közhasznú társaságon keresztül, netán egy vállalkozás mögé bújva az adott település képviselő testülete vagy polgármestere.”

Bajnai, Zsolt (2006) Lapkészítők a végeken. In: Az Eszterházy Károly Főiskola Tudományos Közleményei (Új sorozat 33. köt.). Tanulmányok médiatudományok köréből, 136. – Eszterházy Károly Egyetem. Intézményi publikációk repozitóriuma

Jelenleg 3200 önkormányzat van Magyarországon (2004-es adat). Az idézett tanulmány szerint ma nagyjából 1800–2000 helyi lap lehet, amelyeknek túlnyomó részét az önkormányzatok adják ki. Az OSZK katalógusában „önkormányzati lap” tárgyszóra keresve 1347 tételt kapunk, amiből már 54 cím online kiadvány.
Az önkormányzati lapok egy-egy település életéről, közösségéről, híreiről szólnak. Azonban kérdés, hogyan sikerül ezeket megőrizni a jövő számára. Az önkormányzati lapok is, ahogyan sok más újság az elmúlt egy-két évtizedben folyamatosan költöznek fel az Internetre. Ezeknek a lapoknak a kiadását alapvetően az önkormányzatok finanszírozzák és a település méretétől függően több ezer példányban nyomják és terjesztik. A lapokban az önkormányzati híreken kívül kulturális, közösségi információk jelennek meg, de a helyi vállalkozók is reklámozzák termékeiket, szolgáltatásaikat. A lapok jellemzően ingyenesek és sok háztartásba jutnak el a reklámújságokkal együtt. A nyomtatott kiadás mellett az online változatok is segítik a kiadványok terjesztését. Gyakran egyszerűen a nyomtatott kiadás digitális változatait teszik online is hozzáférhetővé a település honlapján. Ezek a lapok egy-egy helyi település életének lenyomatát adják, amelyek fontosak lehetnek a jövő kutatói, vagy a jelen érdeklődői számára is.
Azonban míg a településen lakókhoz eljutnak ezek a lapok, sok esetben a könyvtárakba már nem. Így ezek könyvtári nyilvántartása, hosszú távú megőrzése nincs biztosítva. Ezek a lapok nyomtatva sem mindig jutnak el a könyvtárakba, digitális változataik pedig szinte egyáltalán nem. Hiszen míg a nyomdák többé-kevésbé a kötelespéldány rendelet alapján beküldik a nyomtatott példányokat, addig a digitális változatok nemigen érkeznek, hiába rendelkezik már ezekről is a 2021. január 1-én életbe lépett új rendelet, a 717/2020. (XII. 30.) Korm. rendelete a kiadványok kötelespéldányainak szolgáltatásáról, megőrzéséről és hasznosításáról.
Az OSZK-ban azonban nem vártunk a lassan változó jogra. A Magyar Elektronikus Könyvtárban már a 90-es években elkezdtük felderíteni és nyilvántartania magyar online periodikákat. Egyéves fejlesztés után 2004-ben indult el később az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (röviden EPA) adatbázis, amely teljességre törekvően igyekszik nyilvántartani a magyar online folyóiratokat, valamint válogatva biztosítani ezek archiválását és nyilvános szolgáltatását. A nyilvántartásba kerülő lapok kiadói nemcsak értesítést kapnak, de felkérést is, az archívumba való bekerülés hozzájárulására. Mivel az archívum nyilvános, ezért csak a kiadók engedélyével kerülhetnek fel nyilvánosan az online kiadványok. Az adatbázis jelenleg 4.408 periodika címet tart nyilván, ebből 1.427 cím archivált, azaz biztosított a hosszú távú megőrzése.
2020-ban a Periodikafeldolgozó Osztály jelezte, hogy sajnos számos nyomtatott önkormányzati lap nem érkezik be a könyvtárba, ezért nyilvántartásukban jelentős hiányok mutatkoznak. Ellenben sok lap megtalálható már az interneten. Indulásként kaptunk egy több mint 360 címet tartalmazó listát, amelynek alapján elkezdődött az online önkormányzati lapok feldolgozása, begyűjtése.
Az EPA nyilvántartásába így már bekerült több mint 280 cím, amelyből 95 címet folyamatosan archiválunk is. Előbb engedélyeztetni kell a kiadóval, amely többnyire a helyi önkormányzat, a lap archiválását és nyilvános szolgáltatását, majd a letöltést követően elkezdődhet a szolgáltatás is.

epa_moldi_opti.jpgBalatonfüredi Napló. Balatonfüred Város Önkormányzatának havilapja – Elektronikus Periodika Archívum

A budapesti kerületi önkormányzatoktól a távoli kis települések lapjai egyre nagyobb számban kerülnek be az EPA-ba, sokszor az elmúlt 10-15 év számait is sikerült begyűjteni.
Miután az engedélyezett lapok bekerültek a gyűjteménybe, jó esetben a kiadóik beküldik az újabb számaikat, vagy az EPA könyvtárosai töltik le – főként – az új számokat a település honlapjáról.
Igaz, az online kiadványokat 2021 óta már kötelező feltölteni a kötelespéldány-rendelet alapján, ez azonban még messze nem ment át általános gyakorlatba, nincs olyan rutinja, mint a nyomtatott kiadványok megőrzésének.
Ezért megköszönjük mindenki segítségét, aki támogatja ezt a gyűjtő, archiváló munkát.
Elsődlegesen a címek felderítése alapvető, hiszen a távoli, online újságok felderítését, nyilvántartását az EPA igyekszik teljes körűen végezni, de természetesen a mi látókörünkből is sok kiadvány kimarad. Ha valaki kiadványt tud ajánlani a nyilvántartásba, az ezen a címen teheti meg gyorsan, könnyen.
Nagy segítség lenne, ha a helyi könyvtárosok, akiknek a helyi önkormányzatokkal közvetlen kapcsolatuk van, segítenék a kiadványok felderítését, esetleg ezek begyűjtését, esetleg a szolgáltatás jogi rendezését. Az EPA könyvtárosai az epa-info[kukac]mek.oszk.hu címen örömmel fogadnak minden önkéntes, segítő könyvtáros jelentkezését.
Az EPA-ban archivált, nyilvánosan szolgáltatott helyi lapok belinkelhetők a helyi könyvtárak honlapjaiba, ha az eredeti helyükről, a települési honlapról ezek eltűnnek, esetleg helyhiány miatt, a könyvtár, az EPA egy biztonsági megoldást tud ajánlani.
Természetesen sok száz önkormányzati (és egyéb) lap nincs még se nyilvántartva, se digitálisan archiválva. Az EPA a lapokat számonként, jellemzően egy-egy PDF-ben tudja megőrizni és szolgáltatni. Azonban a lapok sok esetben a települések webhelyén találhatóak, a honlapra beágyazva, vagy feltöltve a Google Drive-ra egy mappába (lásd pl. Szentandrási Híradó).
A dokumentumszintű gyűjtés a weblapoknak a környezetét, a számokon kívül található egyéb információkat nem tudja megőrizni. Ezért az EPA-archiválást összekapcsoltuk a közelmúltban indult webarchiválással. Az OSZK webarchiválói hasonló módon előbb az archiválandó címeket gyűjtik. Webhely szerint, témánként, eseményenként, és egy külön listába gyűjtik az online kiadványokat is. Az elektronikus periodikák fogalmát itt már tágan értelmezik a kollégák, ebbe a portáljellegű, időszaki kiadványok is beletartoznak, ahogy a hírblogok is. A webaratás azonban nem számonként, vagy hírenként, hanem a teljes weboldalakat menti néhány szint mélyen, egy adott domain-on belül. (Azaz a Google Drive-ra feltett vagy más külső linkekről már nem menti le a fájlokat). A webarchívumunk Elektronikus periodikák gyűjteményében jelenleg 7336 cím van, amelyet negyedévente aratnak. Itt azonban nincs elég kapacitás az egyedi engedélyezésekre, ezért ez a zárt gyűjteményben van, amely a tervek szerint a közeljövőben megtekinthető lesz házon belül.

Felhasznált irodalom:

Moldován István (Digitálistartalom-fejlesztési és Szolgáltatási Osztály)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1617795263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása