Személyes benyomások a Networkshop 2022 konferenciáról. Első rész

2022. május 25. 06:00 - nemzetikonyvtar

Németh Márton összefoglalója

Az idei Networkshop 2022 konferencia legfőbb erőssége, hogy végre újra személyes részvétellel rendezték meg, így a szakmai kapcsolatok igen fontos fóruma nyílt meg újra számunkra. Helyszínként a DE Informatikai Kara ismerős volt PhD-tanulmányaim kapcsán, egyben módot adott, hogy sok oktatónak, könyvtárosnak személyesen is meg tudjam köszönni a doktori tanulmányaim, illetve a fokozatszerzési eljárás alatt nyújtott segítségét. Az alábbiakban egy igen rövid, szubjektív összegzésre szorítkozom, de terveim között szerepel a későbbiekben egy bővebb összefoglaló készítése is a Könyvtári Figyelő részére.

nemeth_marton_opti.jpgNémeth Márton könyvtáros. A kép forrása: Könyvtárvilág, V. évf., 5. szám, Mentor, (2017)

A konferencia külön erősségét jelentik a nulladik nap megrendezett tutoriálok. Az OSZK DBK által rendezett workshop számos, a digitális hosszú távú megőrzésben érintett szakembert hozott össze intézményünkből és az ELTE DigiPhil kutatócsoportjából is. Az interaktív órákon áttekintést kaptunk a hosszú távú digitális megőrzés alapját jelentő OAIS szabványról, illetve az e-mailek archiválásának módszertanáról és eszköztáráról. Mindeközben alkalmunk nyílt tapasztalatainkat is megosztani egymással, általában is röviden áttekintést nyerni nagyon sok, a hosszú távú digitális megőrzéshez kapcsolódó projektről, illetve munkafolyamatról.
A programról általánosságban el lehet mondani, hogy jóval zsúfoltabb volt, mint a személyes részvételen alapuló rendezvényeken 2015 és 2019 között. Az első napon a már szinte hagyománnyá vált közgyűjteményi szakmai fórum helyét is előadások töltötték ki. Az egyes szekciók programja rendkívül feszes volt, az előadásokhoz kötődő társalgásra csak igen mérsékelten volt lehetőség. Véleményem szerint az interaktivitás érdekében bizony némileg szűkíteni kellene a – más hasonló rendezvényekkel történő összevetésben is – gazdag programon.
A rendezvény szakmai értékét tekintve rendkívül magas színvonalú volt. Sokszor a bőség zavarával kellett küzdeni, szívesen lett volna egyszerre két-három helyen is az ember az egymással párhuzamosan futó közgyűjteményi, digitális bölcsészeti, illetve e-learning témájú előadásokon.
Idén különösen szembetűnő volt a digitális bölcsészethez kötődő témák térhódítása. Jó lehetőség volt megismerni konkrét kutatási eredményeket, projekteket, fejlesztési terveket. Nagyon jó volt tapasztalni, hogy a különféle digitális gyűjtemények tudományos hasznosítási lehetőségei egyre nagyobb lendületet kapnak.
A hosszú távú digitális megőrzés támogatása terén kulcsfontosságú az a háttérmunka, melyet a KI szabványosítással foglalkozó kollégái végeznek el, erről is nagyon jó összefoglalókat hallhattunk.

oszk_webarchivum.jpgAz OSZK Webarchívuma. A kép forrása: Az OSZK Webarchívumának honlapja

A nagyközönség elé tudtuk tárni a webarchívum és a DBK együttműködésének első eredményeit a kárpátaljai projekt kapcsán. A webarchiválás kapcsán formálódó nemzetközi kapcsolatok áttekintését is sikeresnek értékelem, többen tettek fel kérdéseket az előadások után. Emellett belföldi együttműködéseinket is új irányba tudjuk majd bővíteni, segítve az SZTE Egyetemi Könyvtárának Karikó Katalin tudományos életpályájához kötődő, most formálódó gyűjteményének kialakítását, melyben egy speciális webes anyagokat megőrző és bemutató tematikus archívum is helyet kaphat majd. Ez az ötlet is a konferencián vetődött fel elsőként Kokas Károlytól.
A nem közvetlen saját tevékenységeinkhez kötődő előadások közül nagy érdeklődéssel követtem például az Open Access, Open Science témájú előadásokat, melyek egyszerre tárgyalták a különféle intézményi gyakorlatok fejlődését, illetve országos stratégiai szinten a pénzügyi erőforrások biztosításának kihívásait. Nagyon tetszett a Kecskeméti Városi Könyvtár mobilalkalmazás fejlesztésének bemutatója is. Nagy újdonságértékkel bírtak a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársainak előadásai, nagyon jó, hogy immáron ők is bekapcsolódtak a Networkshop szakmai fórumába.
Összességében el lehet mondani, hogy szakmailag sikeres rendezvényen vagyunk túl, az OSZK nemzeti könyvtárhoz méltó módon számos fontos szakmai területet érintő előadással képviseltette magát, s külön jó volt látni, hogy az illetékes osztályvezetők, főosztályvezetők is személyesen elérhetők voltak a rendezvényen. Esetleg az informatikai vonalat kellene talán aktívabban bekapcsolni még a későbbiekben.
Ezúton is szeretném megköszönni a részvétel lehetőségét. Beszédes volt, hogy a közgyűjteményi előadások szekcióinak elnevezése a közgyűjtemények digitális transzformációjára utalt. Ennek támogatásában számos, a további munkát inspiráló lehetőség rejlik intézményünk számára. 

Németh Márton (Webarchiválási Osztály)

Sorozatunk további részei: Második részHarmadik rész

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3217839581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása