A szép térkép okos, vidám, átlátható és kellemes

2011. március 19. 09:59 - nemzetikonyvtar

Tegnap immár 15. alkalommal adtuk át a Szép Magyar Térkép és a Digitális Magyar Térkép verseny díjait. A rendezvényen közel százan vettek részt, elsősorban a térképész szakmai képviselői. Az évről évre megrendezett verseny díjai azért fontosak, mert egyértelműek jelzik a térképek használói számára, hogy minőségi kartográfiáról van szó. A térképészeti cégek évekre visszamenőleg jelzik honlapjaikon díjaikat. Az idei versenyen részt vett valamennyi térkép április 30-ig tekinthető meg a Nemzeti Könyvtár VI. emeleti rendezvénytermében. A kiállításon 5 fali-, 36 papírtérkép, míg a tárlókban 32 egyéb térkép látható. A 11 digitális művet a térképtárban nézhetik meg az érdeklődők.



A tíztagú zsűri három első, két második, két harmadik díjat és öt dicséretet osztott ki.

A Digitális Magyar Térkép 2010 pályázatra benyújtott művek értékelése

I. díj: Cartographia-Tankönyvkiadó Kft.: Középiskolai történelmi atlasz
A termék példamutató módon használja ki a digitális technológia adta lehetőségeket: a térképek tematikus elemekre bontása, a képek, animációk és az interaktív megjelenítési lehetőségek olyan hasznos tanári segédeszközt alkotnak, amely nemcsak didaktikus felépítésével, hanem esztétikus megjelenésével is támogatja a korszerű történelemoktatást.

Dicséret: Komunálinfo Információs Szolgáltató Zrt.: Intelligens térkép: napenergia felhasználáson alapuló energia nyilvántartó modul
A magyar piacon újdonság a napenergia felhasználását támogató, elsősorban a szakmai felhasználók számára készült, a tervezést egyszerű és jól kezelhető térképes felülettel támogató, könnyen elérhető és rugalmas modul.

Szép Magyar Térkép 2010 pályázat díjazottak

Tudományos kategória

I. díj: Győr-Moson-Sopron megye Soproni Levéltára: Sopron várostörténeti atlasz
A nemzetközi várostörténeti sorozatban megjelent első hazai monográfia térképmellékletei kitűnően támogatják a város fejlődését leíró szöveget. Igényes, magas színvonalú grafikus és nyomdai kivitelükkel jelentősen emelik a kiadvány magas tudományos értékét.

II. díj: Geobook Hungary Kft.: Csillagatlasz kistávcsövekhez
Az elsősorban amatőr csillagászok számára készült kötet térképei a tervezési elveket következetesen valósítják meg és már-már aszkétikusan egyszerű kivitelükkel is jól használható, korszerű, az alapismeretek jelentősen túlmutató tudásanyagot jelenítenek meg.

III. díj: Magyar Állami Földtani Intézet: Magyarország kainozoos földtani térképe és dombortérképe
A Magyar Állami Földtani Intézet újabb kiadványaihoz mind tartalmában mind megjelenésében illeszkedő sík- és dombortérkép együttes színvilágával és szokatlan megjelenésével mintegy reprezentálja a hazai földtudomány legújabb eredményeit.

Iskolai térképek kategória

Dicséret: Cartographia Tankönyvkiadó Kft.: A Duna vízgyűjtő területe A térkép tartalmához jól illeszkedő, a vízgyűjtő terület természeti képét utánzó színeivel kellemes, rendezett összhatást kelt.

Sorozat kategória

Dicséret: DIMAP Bt.- Frigoria: Frigoria kerékpártúrák sorozat
A DIMAP-Frigoria féltucatnyi, egységes stílusú kerékpártúra-térképe remélhetőleg tovább bővülő sorozat marad.

Dicséret: Topográf Térképészeti Kft.: Az Új Szó térképes újságmelléklet sorozata
Elsősorban kitartásukért az általuk kifejlesztett termék folyamatos megjelentetéséért illeti dicséret a két kiadót. Mindkét térképtípus szokatlannak mondható a hazai piacon.
A Topográf a magyar térképészet régi és mára szinte elfeledett hagyományait élesztette fel térképes újságmellékletével, amellyel nemcsak új értékesítési lehetőséget, de a hazai térképek számára új térképolvasókat is talált.

Idegenforgalmi kategória

I. díj: GiziMap: „India térképe”
A nagyméretű térképlap elsősorban a kitűnően megválasztott színek kontrasztjával emeli ki az óceán kékjéből a hatalmas indiai szubkontinens egészét. A térképi tartalom és a többnyelvű névrajz részletessége ellenére is jól olvasható. Az olvasóban sokáig megmarad az erőteljes és változatos természetföldrajzi kép, amely a hatalmas országot érdekessé és vonzó idegenforgalmi célponttá teszi.



II. díj: Szarvas András - Térkép-Faragó Bt: Az Őrség, a Vend-vidék és a Vasi-hegyhát turistatérképe
A visszafogott színvilágú, kellemes, jól olvasható térkép domborzatábrázolásával és gazdag névrajzavál emelkedik ki a hasonló termékek közül. Az terület megkívánta többnyelvű névrajz és a határon átnyúló kapcsolatok hangsúlya fontos belső értékei a kiadványnak.

Topográf Térképészeti Kft.: Törökbálint térképe
A várostérkép a beépítettséget és a városi terek funkcionalitását is első pillantásra bemutató, mogyoróbarna árnyalataival kellemes összhatást keltő térképen egyetlen pillantással átlátható a gyorsan fejlődő agglomerációs település területe.

III. díj: Hibernia Nova Kft. - Szarvas András: Bulgária autótérképe
A hazai autótérképek hagyományit követő térképlap aktualizált úthálózata jól emelkedik ki a szándékoltan elnagyolt domborzati háttérből. Latin és cirill betűs névírása jól olvasható, a térkép bulgáriai tematikus tartalmával egyszerűen és könnyen használható.

Dicséret:

Bogdanovits András: Bringára fel! Kerékpártúrák itthon
A kerékpárosok számára országos túrákat ajánló kiadvány merész ötlettel oldja meg a háttértérkép kérdését. A halványított árnyalatú alaptérképen erőteljes színekkel emeli ki a tematikus tartalmat és így szokatlan, de harmonikus összhatást hoz létre.

Firbás Térkép Stúdió Bt.: Szeged belvárosának színes látványtérképe
A kevés hazai panorámatérkép között különlegesség a plakátszerű, erőteljes színekkel és elnagyolt épületrajzzal jellemezhető alkotás, amely vidám színes foltjaival megeleveníti az alföldi nagyváros belvárosát.

A tíztagú zsűri: Dr. Sajó Andrea főigazgató (OSzK), Dr. Bak Borbála egyetemi docens (ELTE BTK), Dr. Barsi Árpád egyetemi tanár (BME, Építőmérnöki Kar), Dr. Györffy János egyetemi docens (ELTE, IK), Dr. Jankó Annamária igazgató (HM HIM-Könyvtár), Lelkes György (KSH Könyvtára), Dr. Mélykúti Gábor (NyME, Geoinformatikai Kar), Dr. Suba János (Hadtörténeti Múzeum Térképtára), Dr. Tóth László mérnök-ezredes (MH Geoinformációs Szolgálat), Dr. Török Zsolt Győző egyetemi docens (ELTE, IK)

A díjátadó képei az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék honlapján nézhetők meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr32752220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása