Lengyelországban Európa

2011. július 02. 09:30 - nemzetikonyvtar

Az Országos Széchényi Könyvtár két kincséből, a Civitates Orbis Terrarum és a Theatrum Orbis Terrarum rövid címeiken emlegetett 16–17. századi nyomtatványokból közöltünk városképeket és térképrészleteket az elmúlt hónapban.

Minden nap egy-egy városról vagy országról készített metszet idézte fel az Unió jelenlegi 27 tagállamának egyikét. A színezett rajzokhoz az adott ország lírájából válogatva – egy-két kivételtől eltekintve – 16–17. századi verseket, versrészleteket illetve népköltéseket társítottunk. Az egyes országok a csatlakozás ideje szerint, azon belül pedig betűrendben következtek egymás után, kivéve Lengyelországot, amelyet 2011. július 1-jén köszöntöttünk abból az alkalomból, hogy átvette Magyarországtól az EU-elnökséget.

Országos Széchényi Könyvtár: Európa térképe a XVI. század második feléből
Európa térképe a XVI. század második feléből (Theatrum Orbis Terrarum) 

Az OSZK Régi Nyomtatványok Tárában őrzött Civitates Orbis Terrarum című 546 metszetet tartalmazó munka madártávlatból vagy térképként, kézzel színezett rajzokon ábrázolja az akkor ismert világ legjelentősebb településeit – köztük nemcsak európai, hanem ázsiai, afrikai, sőt amerikai városokat is. A Georg Braun esperes és Franz Hohenberg metsző által jegyzett kötetek 1572 és 1617 között jelentek meg. E hat kötetes munka egyik mintájául szolgált Abraham Ortelius műve, az 1570-ben Antwerpenben megjelent Theatrum Orbis Terrarum című korszakos jelentőségű könyv, amely az első modern atlaszként vonult be a kartográfia történetébe.

A bemutatott metszetek nagyíthatók az Indafotó galériájában:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr803029719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása