http://mek.oszk.hu/10000/10000

2011. október 14. 12:43 - nemzetikonyvtar

Ma került fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba a tízezredik sorszámú dokumentum: az "Énekek éneke" Károli Gáspár, a Döbrentei-kódex névtelenje, Heltai Gáspár, illetve Bogáti Fazakas Miklós fordításában, Komoróczy Géza utószavával

A 10000. katalogizált tétel nem jelent ugyanennyi letölthető dokumentumot, mert az évek során le is kellett venni egyes könyveket a MEK-ből, illetve vannak olyanok is, amelyek (még) nem kerültek fel, mert hibásak vagy hiányosak. Várhatóan jövő év elején éri majd el a gyűjtemény a tízezres nagyságrendet. A hazai Internet egyik legrégibb és legismertebb szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtár. Kevés olyan szolgáltatás van, amelyik ilyen hosszú idő óta folyamatosan működik az Interneten.A kötetet Dr. Komoróczy Géza professor emeritus, az ELTE Ókortudományi Intézet Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének alapítója, egykori tanszékvezetője, jelenlegi oktatója rendezte sajtó alá. Az énekek éneke többször is megjelent az ő gondozásában (1969, 1970), de a MEK-ben való megjelenésre a 3. javított kiadást (M. Helikon, 1980) javasolta és engedélyezte. A digitális változat a MEK Egyesület támogatásával készült.

Komoróczy Géza a Wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Komor%C3%B3czy_G%C3%A9za

Kortárs magyar írók 1945-1997 : Komoróczy Géza http://mek.oszk.hu/00000/00019/html/k/i006993.htm

1994-ben indult a MEK és 1999-től az OSZK keretén belül folytatódott a fejlesztés, gyarapítás. 2004-től kiegészítettük egy e-folyóirat adatbázissal és archívummal az EPA-val - epa.oszk.hu -, 2007-től pedig egy digitális képarchívummal, a DKA-val - dka.oszk.hu.

Az évek során több száz önkéntes segítette a munkánkat, saját állományát digitalizálva két erdélyi könyvtár is (Székelyudvarhely, Csíkszereda) folyamatosan küldi a könyveit, kapunk többek között gyarapodást Hollandiából és Szlovákiából, Somorjából. Önkéntesek és a MEK Egyesület támogatásával igyekszünk konvertálni a könyveket a népszerűbb e-book formátumokra is. A közelmúltban 150 epub-bal gyarapodott az állomány, egy önkéntes segítőtől pedig 300 prc formátumú könyvet kaptunk, amelyek folyamatosan kerülnek fel a közeljövőben a MEK-re.

Valamivel több mint fél Terrabyte adatot találhatunka MEK-ben. Egy könyvből többféle formátumot is szolgáltatunk lehetőség szerint (HTML, WORD, PDF), mostanában egyre több a képként PDF-ben szolgáltatott mű, ezek nagyobbak. A könnyebb letöltés érdekében a nagyobb méretű fájlokat optimalizáljuk, ezért a honlapra már nem túl nagy méretben kerülnek ki. Viszonylag nagyobb helyet foglalnak még az MP3-ban található hangoskönyvek is, jelenleg 185 cím.

A szolgáltatás biztonságát több ún. tükörszerver is biztosítja. Van egy teljes értékű tükrörszerverünk az NIIF kezelésében valamint Kárpátalján, Beregszászon, továbbá ún. proxy szervereink, amelyek csak a kért anyagot tárolják le Romániában, Szlovákiában, valamint Szerbiában. Utóbbi sajnos technikai problémák miatt már nem üzemel.

Napi 50-60.000-en látogatják oldalainkat a két fő szerveren (OSZK, NIIF), a MEK informatikai érettségi tétel. Naponta átlag 800-an használják az akadálymentes felületet is, amelyet főként vakok és csökkentlátók számára fejlesztettünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr963302581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása