12.19 - Segítsetek - Szabad Európa Rádió - 1956

2011. november 04. 12:19 - nemzetikonyvtar

1956.11.04. 12.19 - Írók felhívása

Itt a Szabad Magyarország Hangja!

A Budapesti Szabad Kossuth Rádió és a Győri Szabad Petőfi Rádió ma reggel 7 óra 57 perckor a következő felhívást tette közzé:

Itt a Magyar Írók Szövetsége!

A világ minden írójához, tudósához, minden írószövetséghez, akadémiához, tudományos egyesüléshez, a szellemi élet vezetőihez fordulunk segítségért. Kevés az idő. A tényeket ismeritek, nem kell ismertetni. Segítsetek Magyarországon! Segítsetek a magyar népen! Segítsetek a magyar írókon, tudósokon, munkásokon, parasztokon, értelmiségi dolgozókon!

Segítsetek, segítsetek, segítsetek!

A Szabad Európa Rádió adásának részlete az alkalmazás bal szélére kattintva meghallgatható:


A felhívást a Szabad Magyarország Hangja táviratban azonnal továbbította a nyugati hírközlő irodáknak, a tudományos akadémiáknak, a nemzetközi írói egyesüléseknek, és az európai szellemi élet számos vezető egyéniségének.

A magyar írók jogot szereztek ahhoz, hogy a nemzet nevében forduljanak segélykiáltással a művelt világ lelkiismeretéhez. Íróink a kínban és veszélyben, a bajban és a gyászban, egy nép élet-halál küzdelmében, mint eleven tiltakozás állanak a világ elé. Nincs kétségünk abban, hogy megrendítő szavuknak meg lesz az eredménye. Az egész művelt világnak rá kell döbbennie arra, hogy a magyar nép ma nem csak puszta létért harcol, de az egész európai civilizációért, azokért az emberi eszményekért, amelyek nélkül élni nem lehet. Most, mint száz esztendeje, ismét fölkiáltanak a magyar írók. "Népek hazája, nagyvilág, hozzád bátran kiált, egy ezredévi szenvedés kér éltet, vagy halált!"

De ma, Európa szellemi vezetőinek be kell látniok, hogy nem csupán Magyarország harcol a végső veszély ellen, hanem veszedelembe jutott az a nemzetek fölötti testvéri kötelék, amely annyi évszázadon keresztül egy magasabb rendű műveltségben egyesítette az európai népeket. Európa teremtette meg a modern világot, és mi részesei voltunk ennek a nagy és dicső közösségnek. Mi építettük, gyarapítottuk, gazdagítottuk, védelmeztük és védelmezzük ma is. Európa legjobbjai ma meg fogják hallani a mi íróink segélykiáltását, és bizonyos, hogy olyan szellemi erők mozdulnak meg értünk, amelyek győzedelmeskedni fognak a gyáva és barbár erőszakon. Népünket ma a szovjet fegyverek pusztítják. Városainkat idegen seregek ostromolják, minden terünk egy csatatér, és minden helyünk egy temető. De az európai írók lelkiismerete szüntelenül és mindenütt értünk fog szólni az egész világon. Vértanúink sírja lesz a bölcső, amelyből tündökölve fog felkelni a szent és örök Magyarország. Szignál

 

Az 1956-os szabadságharc hőseire emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznapon. Ötvenöt évvel ezelőtt november negyedikén hajnalban a szovjet csapatok megszállták Magyarországot, hogy eltiporják a forradalmat. 

A Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának archív hanganyagai 4617 tekercsen maradtak fenn, 1997-től kezdtek beérkezni az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárába.

Később, 2001 őszén kerültek a gyűjteménybe a Szabad Európa Rádió 1956-ban sugárzott hangdokumentumai, 311 db 90 perces audiokazettán. A hangdokumentumok szinte teljes egészében tartalmazzák az 1956. október 22. és november 13. között elhangzott SZER-adásokat, valamint a Kossuth Rádió adásait, melyeket a SZER úgynevezett Monitoring osztálya rögzített.
Tovább
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr933350705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása