Fekete fehér krónika

2012. augusztus 30. 16:36 - nemzetikonyvtar

A félezer éves Budai Krónika egész pontosan 539 éves, találtunk az archívumban pár képet az 1973-as évfordulós ünneplésről. Akkoriban a Nemzeti Múzeum épületében szolgáltatott az OSZK.

1973-ban az Országos Széchényi Könyvtárban kiállítással emlékeztek a könyvnyomtatás 500 éves történetéről. Főkurátor: Dr. Borsa Gedeon, a Régi Magyarországi Nyomtatványok szerkesztőségének vezetője. Képek: OSZK Régi Nyomtatványok Tára archívum.

1473-1973 Budai Krónika

További képek az indafotó albumban.

2012. augusztus 31-én és szeptember 1-jén 10 és 18 óra között a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe programsorozat eseményeként ingyenesen tekinthető meg a nemzeti könyvtárban az 1473-ban készült első, Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika Magyarországon található mindkét példánya.

Az OSZK kronológiájából: Adatforrás: Rácz Ágnes OSZK-történeti kronológiai gyűjtése

1973. június 4. A Régi és Ritka Nyomtatványok Tára ünnepség keretében emlékezett meg arról, hogy 500 éve, 1473. június 6-án jelent meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, Hess András Chronica Hungaroruma. A Tár munkatársai előadásokkal, felolvasással, kiállítással ünnepelték az évfordulót.

1973. október 5. 500 éves a magyar könyvnyomtatás címmel könyv- és könyvtártörténeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtár, a Könyvtártudományi és Módszertani Központ és más szervek rendezésében. Az 1974. január 6-áig látható kiállításhoz 56 oldalas katalógus is készült.

A Budai krónika megszerzésének történetéhez:

1803. december 20. A Pesten kiadott Zeitschrift von und für Ungern c. folyóiratban megjelent Miller Jakab Ferdinánd könyvtárőr hirdetése, amelyben hazai és külföldi irodalombarátokhoz fordult, hogy segítsék felkutatni és megszerezni a nemzeti könyvtár számára a Hess András első nyomtatványát, a Magyarok krónikáját (Chronica Hungarorum, Chronicon Budense, Budai Krónika). A hirdetés másodszor a lap 1804. január 20-i számában jelent meg. (A hirdetésre egyetlen ajánlat sem érkezett.)

1843. április 3. József nádor Franz von Hildebrand professzor könyvtárának első bécsi árverésén 100 ezüstforintért megvette és a Széchényi Könyvtárnak ajándékozta az első Magyarországon készült nyomtatott könyvet, az ún. Budai Krónikát (Chronicon Budense), amelyet Hess András 1473-ban nyomtatott Budán. (A teljes és szép kötet birtokában a könyvtár a Jankovich-gyűjteményből származó, sérült, foltos példányt 1874-ben csere útján átengedte a budapesti Egyetemi Könyvtárnak.)

1874. október 21. Kautz Gyulának, az egyetem rektorának kezdeményezésére az Egyetemi Könyvtár két római kori kőemléket és három, Mátyás király budai palotájából származó, faragott vörösmárvány töredéket ajánlott fel a múzeumnak. Cserébe két ősnyomtatvány egy-egy példányát: Hess András Budai krónikáját (Chronica Hungarorum, 1473.) és Mátyás király törvénykönyvét (Decretum maius, 1488.), valamint Bornemisza Péter 16. századból származó prédikációs könyvének három kötetét kérték. A csere - amelyben a Széchényi Könyvtár nem kapott semmit, csak adott - e napon történt meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr124741137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása