Fejérpataky ismét Torinóban

2014. május 16. 10:37 - nemzetikonyvtar

Mint arról előzőleg beszámoltunk, Fejérpataky László, a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Országos Könyvtárának igazgató-őre dolgavégezetlen tért haza Torinóból 1894. március 28-án. Csáky Albin közoktatási miniszter utasítását, miszerint azonnal induljon útra, hogy néhai Kossuth Lajos könyvtárát jegyzékbe vegye, és annak hazahozataláról gondoskodjon, nem teljesíthette.

Fejérpataky László (1894-1919), kelecsényi (Eperjes, 1857. augusztus 17., †Budapest, 1923. március 6.) történész, egyetemi tanár, akadémikus, könyvtárigazgató, múzeum-főigazgató

Az örökösök, Kossuth Ferenc és Kossuth Lajos Tivadar, „minden idők legnagyobb temetését” szervezték, nem tudtak a könyvtár átadásával foglalkozni.
Egy hónappal Kossuth Lajos hamvainak hazahozatalát és temetését követően Kossuth Ferenc levelet írt Fejérpatakynak, hogy most már alkalmas lenne az idő a könyvtár átadásának-átvételének lebonyolítására.
A „miniszteri magas rendelet” még érvényben volt, ezért a Széchényi Könyvtár igazgató-őre május 10-én felhatalmazást kért felettesétől, Pulszky Ferenctől, a Nemzeti Múzeum igazgatójától, hogy ismételten Torinóba utazhasson.

Fejerpataky levelFejérpataky levele Pulszky Ferenchez – OSZK Irattár 1894/277.

Pulszky az utazáshoz természetesen hozzájárult, Fejérpataky László ismét vonatra szállt, és május 17-én éjfélkor Kossuth könyvtárának átvétele céljából megérkezett Torinóba.

fejerpataky_pulszky.pngA Pulszky által adott felhatalmazás a fenti levél hátoldalán a Kossuth-könyvtár átvétele tárgyában – OSZK Irattár 1894/277.

Elbe István

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr466143045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása