Semmelweis németül. Húszéves a Magyar Elektronikus Könyvtár

2014. július 22. 08:16 - nemzetikonyvtar

Nyári sorozatunkban húsz izgalmas művet teszünk ki blogunk legjobban látható virtuális polcaira.

8. Semmelweis Ignác: Die Aetiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers

2013 nyarán az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította Semmelweis Ignác A gyermekágyi láz kóroktana, fogalma és megelőzése című könyvét, amely 1860-ban Bécsben jelent meg (1861-es évszámmal) német nyelven.

Ezt a kiadást megtaláltuk digitalizálva a Harvard Egyetem Könyvtárának honlapján és engedélyükkel átvettük a Magyar Elektronikus Könyvtárba.

Munkatársaink beszkennelték a mintegy 600 oldalas, Semmelweis gyűjteményes munkáit tartalmazó (1905-ös kiadású) kötetet is, melyben szintén megtalálható ez a korszakos fontosságú mű: Semmelweis' gesammelte Werke. 

A könyv első felében Semmelweis észérvekkel, logikai úton, a meggyőzés eszközeivel  bizonygatja igazát, bonyolult táblázatokat állít össze, lelkes hangnemet használ. Amikor kénytelen belátni, hogy küzdelmei nem hozzák azokat az eredményeket, amelyeket elvár, akkor már polemizál, már zaklatott, keserű, sokszor az irónia eszközeit is használja az ellenfeleivel szemben. Bonyolult, kapkodó hivatkozásai már arról tanúskodnak, hogy nem tudja elkeseredését feldolgozni, lelkiállapota és szövegei azt a folyamatot tükrözik, amely alig négy év alatt visszafordíthatatlanná vált

Semmelweis, Ignác Fülöp: A gyermekágyi láz kóroktana, fogalma és megelőzése. (Könyvismertető). In.. Kaleidoscope 4. évf. 6. sz. (2013.), 180 –183.  Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

screen-capture-563.png

A könyv belső oldala

Hiányolsz a gyűjteményből fontos e-könyvet? Kérjük, segítsd munkánkat a kattintás után megjelenő űrlap kitöltésével, ajánljatok olyan kiadványokat, melyek teljes egészében olvashatók vagy letölthetők az internetről. Ide kattintva #huszevesamek lehet megnézni az összes, munkatársaink személyes ajánlásával is ellátott válogatott dokumentumot.

Magyar Elektronikus Könyvtárban elsősorban digitálisan már meglévő műveket teszünk közzé, azonban időről időre mi is digitalizálunk. Az olvasói kérések a legfontosabbak, egyre több felhasználó segíti ajánlataival, kéréseivel is munkánkat. Egyre több elektronikus könyvünk már e-könyv-olvasó-barát epub és prc formátumban is elérhető. Frissítéseink a Twitteren is követhetők.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr796528985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása