„Letészem a lantot.” Mosonyi Mihály első Arany-megzenésítése

2017. november 20. 11:50 - nemzetikonyvtar

A 215 éves Széchényi Könyvtár alapítási évfordulóján rangos plenáris előadók, s tudományos munkájukban kiemelkedő kollégáink előadását hallgathatják meg a Tudományos Ülésszakra látogatók november 23-án és 24-én. A konferencia szekcióinak programja nyilvános és ingyenes.
Csütörtökön Arany János életművéről, kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, kultuszáról, a színházi, zenei és képzőművészeti életben is érzékelhető hatásáról hallhat a közönség, november 24-én, pénteken a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferenc kortársaihoz való viszonya, mecénási működése és gyűjteményei különböző szempontú vizsgálatai kerülnek az előadások középpontjába.

Mikusi Balázs előadása november 23-án 14 órakor kezdődik, a címe: „Letészem a lantot.” Mosonyi Mihály első Arany-megzenésítése (1863).

Az előadás összefoglalója:

A hosszú ideig kiváló „kozmopolita” zeneszerzőként ismert Michael Brand 1859-es névváltoztatása után – immár mint Mosonyi Mihály – rövid idő alatt a magyar nemzeti iskola meghatározó alakja lett. Muzsikus kortársai épülésére az 1860 októberében megindult Zenészeti Lapokban számtalan írást publikált, valamint kisebb kompozíciókat is. Utóbbiak közül kiemelkedik az 1863-ban a lap 9-es számú mellékleteként kiadott Arany-megzenésítés, amely azonban korántsem csupán a „naturalista” zeneszerzők nevelését célzó mintadarabként, hanem fájdalmas önvallomásként is olvasható. Mintha Mosonyi éppen Arany János szavaival fogalmazta volna meg első ízben önmaga számára, hogy a nemzeti stílus megnemesítéséért vívott küzdelmében egyre inkább magára marad.

Tudományos ülésszak OSZK 215, Arany 200

A nemzeti könyvtár 2017. november 23-án és 24-én rendezi meg hagyományos tudományos konferenciáját, az Arany János-bicentenáriumhoz és a könyvtár...

Dr. Mikusi Balázs Zenetörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője. Doktori címét egy Fulbright-ösztöndíj támogatásával az Egyesült Államokban szerezte (Cornell University, 2010) a berlini Staatsbibliothekban (DAAD-ösztöndíjaként) folytatott kutatás nyomán. 2016-tól fogva a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöke s egyúttal az International Association of Music Libraries (IAML) alelnöke. 2017-ben a Répertoire International des Sources Musicales elnevezésű nemzetközi bibliográfiai vállalkozást felügyelő Commission Mixte tagja lett.
Mikusi Balázs

Az előadásokról szóló sorozatunk bejegyzései itt olvashatók.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr113320057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása