Környezeti Fenntarthatósági Munkacsoport alakult az OSZK-ban

2018. június 05. 07:26 - nemzetikonyvtar

A környezetvédelmi világnap kapcsán örömmel adunk hírt arról, hogy az idén tavasszal Környezeti Fenntarthatósági Munkacsoport alakult az OSZK-ban.

Környezetvédelmi világnap – 1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban ez olvasható: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította.


 Kakasy Éva: Környezetvédelmi világnap; illusztráció a Jeles napok című szolgáltatásunkból

A Minőségbiztosítási Tanács javaslatára alakult meg a Környezeti Fenntarthatósági Munkacsoportunk, amelynek önkéntes kollégák a tagjai. A munkacsoport képzéseket tart és szervez, környezetbarát praktikák bevezetésén dolgozik, illetve egy pihenőkertet szeretne kialakítani a nemzeti könyvtár munkatársai számára.

Az erdő fohásza a kőszegi hegyekben (Digitális Képarchívum)

A munkacsoport évente két alkalommal meghívott előadókkal tart képzéseket a kollégák számára. 2018 áprilisában például, A Föld napja alkalmából egy Szigetmonostoron dolgozó biogazda: Pető Áron jött hozzánk és mutatta be az általa működtetett közösség által támogatott gazdaságot , illetve Molnos Zselyke, az Ökopszichológiai Intézet munkatársa beszélt erről az ökopszichológiáról és ennek egyik fő témájáról, a környezeti fájdalomról.

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A Föld napja célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Ma még csak terv, de már dolgozunk azon, hogy egy, a könyvtár mellett ez idáig kihasználatlan zöldterületet – közösségi munkában – pihenőkertté alakítsunk, hogy ott rövid szüneteket, kihelyezett munkamegbeszéléseket tarthassunk, és sportolhassunk kellemes kerti környezetben. A szükséges kertészeti átalakításra, fenntartásra tizenöt kolléga jelentkezett önkéntesnek. A terület a Várgondnokság kezelésében van. Felvettük a kapcsolatot az ottani kollégákkal, s ők is nyitottnak mutatkoztak a kezdeményezésre. Elsőként a „kijutás” technikai és biztonságtechnikai feltételeit kell biztosítanunk.


Hogyan döntsünk felelősen nap mint nap? (Digitális Képarchívum)

Ősszel szintén tartunk egy fenntarthatósági képzést a házban dolgozók számára újabb meghívott előadókkal, s időről-időre beszámolunk posztjainkban az OSZK-ban végzett egyéb munkáinkról és eredményeinkről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4214014854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása