In memoriam Kósa Ferenc

2018. december 13. 16:45 - nemzetikonyvtar

2018. december 12-én elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező. A művész 81 éves volt.

Kósa Ferenc filmrendezővel Pörös Géza 1997-ben készített interjút, melyet a Történeti Interjúk Tárában őrzünk.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1963-ban végezte el, ezt követően a Magyar Filmgyártó Vállalat rendezője lett, majd az Objektív Stúdió egy alapítója volt. Főiskolai diplomamunkájában az 1956-os történéseket forradalomnak nevezte, emiatt a Tízezer nap című filmet két évre betiltották, és csak az 1967-es cannes-i filmfesztivállal egyidőben mutatták be Magyarországon. Cannes-ban a legjobb rendezés díját nyerte el, pedig a magyar állam eredetileg nem az ő filmjét, hanem Herskó János Szevasz, Vera című alkotását küldte versenybe. Diplomafilmje után alkotói pályája összeforrt Sára Sándorral és Csoóri Sándorral, akikkel már a Tízezer napon is együtt dolgoztak. Később olyan alkotások jellemzik ennek a hármasnak az alkotó erejét, mint az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés, vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság.

kosa_ferenc.jpgKósa Ferenc

Életművében meghatározó volt az 1987-ben forgatott Másik ember című film, amely a II. világháború és az 1956-os forradalom időszakát jelenítette meg a Bojtár család két nemzedékének életén keresztül. Dokumentumfilmjei közül legfontosabbak a Balczó András belső vívódásairól szóló Küldetés (1977), és a dr. Béres József kutató küzdelmeiről készült Az utolsó szó jogán (1986) című film.

1968-ban a Tízezer nap a Budapesti tizenkettő, vagyis az 1948 és 1968 közötti évek legjobbnak tartott tizenkét magyar filmje közé került. Ebben az évben Kósa Ferenc Balázs Béla-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész lett, 2007-ben pedig Kossuth-díjjal jutalmazták munkásságát. Filmrendezői tevékenységét Magyar Örökség díjjal és Hazám-díjjal is elismerték, 2008-ban pedig a filmszakma megválasztotta a Magyar Mozgókép Mesterének. A Magyar Művészeti Akadémiának 2012-től volt rendes tagja.

orizd_az_embert.jpg

Őrizd az embert: Kósa 80, a bev. tanulmányt írta Pörös Géza, a szöveggyűjteményt szerk. Pörös Izabella], Budapest: MMA, 2018. Címlap  Törzsgyűjtemény

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8414478080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása