Az első magyar nyelvű nyomtatott orvosi könyv szerzője

2019. május 10. 09:00 - nemzetikonyvtar

370 évvel ezelőtt 1649. május 10-én Désen született Pápai-Páriz Ferenc orvos, korának kiemelkedő tudósa.

papai_pariz.jpg

Pápai Páriz Ferenc. Metszet, újságrészlet – Digitális Képarchívum (DKA-046555)

A nagy tekintélyű bázeli egyetemen avatták orvosdoktorrá. Nem sokkal azelőtt, hogy hazatért Erdélybe, 1675. március 15-én ugyanott tartotta meg latin nyelvű emlékbeszédét az egyetem tudós oktatójáról, Johannes Henricus Glaserus professzorról, aki az akkor tomboló pestisjárvány áldozata lett. Pápai-Páriznak ez a beszéde 1675-ben Bázelban nyomtatásban is megjelent.

„Tudományról beszélek, nem holmi férges agy kínos viszketegségéről; nem az elme éretlen s inkább idő előtt erőszakkal elvetélt, mint világra hozott szüleményéről; nem is a tudósocskáknak az atlaszi merész tettekkel hasztalanul vetélkedő hangoskodásáról: hanem arról a magasból, a világosság Atyjától kiáradó ösztönről, amely a nemes lelket az emberi sorsnál magasztosabb sugarával áthatja úgyannyira, hogy akiket megragad, azokat teljességgel hatalmába is keríti, és semmi hiányt sem ismer az ész tökéletes kincseiben.” 

Pápai Páriz Ferenc: A Glaserus-i Szent Hagyaték, [az előszót és a jegyzeteket írta Szigethy Gábor] Budapest: Magvető, 1982 (Gondolkodó magyarok) – Magyar Elektronikus Könyvtár

1675-től a nagyenyedi kollégium tanára. Ő az első magas szintű magyar nyelvű orvosi munkának, a Pax corporisnak az írója, amely műve a XVII. század végén és a következő század elején a legkedveltebb házi orvosságoskönyv, gyógynövénykalauz, a gyógyulni vágyók kátéja volt, s legalább 14 kiadásban jelent meg. Kolozsvárott megjelent négy, részben franciából, németből fordított, részben önállóan összeállított könyvből álló műve (Pax animae, 1680; Pax corporis, 1690; Pax aulae, 1696; Pax sepulchri, 1698) a világi ember békéjéhez, testi-lelki harmóniájához ad útmutatást. Közülük a Pax corporis (A test békéje) az első magyar nyelvű nyomtatott orvosi könyv, melyben a természettudományos gondolkodás népfelvilágosító szándékkal ötvöződik.

pax_corpois.jpg

Pápai Páriz Ferenc: Pax corporis, az az: az emberi testnek belsö nyavalyáinak okairól, fészkeiröl, s azoknak orvoslásának módgyáról való tracta, [Kolozsvár]: Némethi Mihály, [1690] – Törzsgyűjtemény

„Fő-fájásnak egy néhány nemei vagynak; mert az vagy Belső vagy Külső, vagy egésszen fogja el a fejet vagy csak egy részét. És ismét, vagy nyilalltatja a fejet, vagy nehéz miatta a Fő mint ha tereh fekünnék reá, vagy feszíti, vagy ugyan fel-vér a fájdalom és dobog mint a pulzus.

Fészkei. A Belső  és mélly Fő-fájásnak fészke vagyon az agyvelőt bé-takaró hártyában, mellyet Agy kérnak is hívnak, (mert ugyan-is az agyvelő maga, mint hogy érzékenység nélkül való, nem fáj soha) ez illyen fájdalom a szem gyökerére nyilallik. A Külső Fő-fájás embernek a feje bőrit járja, és ha csak mozgattyák is a a hajat, mindgyárt inkáb fáj; sőt nem is tapogathatni.”

Pápai Páriz Ferenc: Az orvoslás mesterségéről. Első könyv. Az Főnek nyavalyáiról.. Első rész. Az Fő-fájásról. In. Uő: Pax corporis, az-az az emberi test nyavalyáinak okairól, fészkeiről, s azoknak orvoslásának módgyáról való tracta; [kiad.] Papai Pariz András Kolosvaratt: az Acad. betűkkel, 1747. – Magyar Elektronikus Könyvtár

Híres szótáríró is volt, latin–magyar szótára első alkalommal 1708-ban jelent meg. Ő az első heraldikai kötetünk írója is. Igazi polihisztor alkatú ember volt, s munkásságát legrészletesebben Nagy Géza dolgozta fel a Kriterionnál 1977-ben megjelent kötetében. A magyarországi kutatók közül életútjáról a legtöbb új adatot Szállási Árpád orvostörténész tette közzé. Nagyenyeden hunyt el 1716. szept. 10-én, negyvenegy éves korában.

Pápai Páriz Ferenc műveinek újabb kiadása és róla szóló szakirodalom:

Szerk.: Mann Jolán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3014810918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása