Miniatűr rekorderek: Ötezer kötet, amely dióhéjban is elfér

2019. október 25. 19:00 - nemzetikonyvtar

A hónap műtárgya: Minikönyvek a nemzeti könyvtárból

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán látható és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig ritkán, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.

Miért készültek minikönyvek? Ki, és miért akart tenyérnyi vagy ujjhegynyi könyvecskéket kiadni? Ki olvasta ezeket? A hónap műtárgya sorozat első alkalmából egy igazi „könyves Liliputba” utazunk és megmutatjuk az ország legkisebb rekordereit.
Az egyik legrégibb ismert mikrokönyv, az Exercice du chrétien 1737-ben jelent meg Párizsban, egy példánya pedig az Országos Széchényi Könyvtárban is megtalálható.

„Ha a fecsegő Pliniusnak hinni lehet, már Cicero is ismert egy olyan Illiast, amelyet parányi betűkkel és olyan kis lapokra írtak, hogy egyetlen dióhéjban el lehetett helyezni.” 

Exercice du chretien, Paris, Chez Carohge, 1737. – Törzsgyűjtemény

A legidősebb magyar nyelvű miniatűr könyvet Kolozsváron adták ki 1759-ben. Címe: Elein való megtérésnek gyümöltse. A kiadvány népszerűségét mutatja, hogy négy kiadását is őrizzük az intézményben.
A kis méretű könyvek előállításának célja a hordozhatóság volt, mivel az emberek már a középkorban is szerették magukkal vinni olvasmányukat. Az első nyomtatásban megjelent miniatűr könyvek nagy része még vallási témában íródott. A 18. század végén viszont már megjelentek az almanachok és naptárak miniatürizált változatai is. Ezek elsősorban hölgyek számára készültek, amelyre a könyvek belsejébe ragasztott tükör, illetve a díszes kötéstábla utal.


A nemzeti könyvtár egyik legszebb „liliputi” könyve egy, az első világháborúban harcoló magyar katonához köthető. A Ferenc József portréjával díszített apró kötet, – melynek címe: A király szózata a nemzethez, 1914. július 28-án jelent meg. Viselője nyakában lóghatott, a győzelemhez segítve tulajdonosát.

Kevéssé köztudott, hogy a miniatűr könyvek nem a kora újkorban vagy az előző század elején, hanem az 1960-as, 70-es években számítottak igazán népszerűnek. Az OSZK legkisebb könyve egy 1974-ből származó 5x5 mm-es mikrokönyv, amely A kapa nevet viseli, és a világhírű grafikus, nyomdász Andruskó Károly linómetszeteit tartalmazza egy közönséges kapáról. A művész ugyanis alkotásaiban előszeretettel fordult a foglalkozásokat, tájakat, városokat bemutató témákhoz.

A nemzeti bibliotéka minikönyv-gyűjteménye több mint 5000 kötetet tartalmaz, amellyel a legteljesebb hazai kollekciónak számít. A gyűjtemény 2012-ben 2900 darab minikönyvvel gazdagodott, miután a Zrínyi Nyomda egykori vezetőjének, Bolgár Imrének a hagyatéka is az intézménybe került. Özvegye kérésének megfelelően, a mini kötetek állandó kiállításon láthatóak. A tárlat többek között Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Jack London és Ibsen műveit is tartalmazza.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár VII. emeletén elhelyezett vitrinekben, keddtől szombatig, reggel 10 órától este 18 óráig. A tárlatról még több érdekességet megtudhat csoportvezetéseink alkalmával.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület.

Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztálya

A témához kapcsolódó korábbi blogbejegyzéseink:

 

komment
Címkék: minikönyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8715260888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.