Rózsa Dávid: „Szeretném megköszönni restaurátor és digitalizáló kollégáimnak, hogy hivatásukat rendkívüli hozzáértéssel, odaadással és alázattal művelik.”

2022. július 14. 11:30 - nemzetikonyvtar

A restaurált częstochowai pálos kódexet ünnepélyes keretek között adták át július 12-én, ahol az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Pálos Rend közötti együttműködési megállapodást is megújították a felek. A rendezvényen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter méltatta a nemzeti könyvtárat, kiemelte azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a 16. századi kódex restaurálását jellemezte.

 csakjanos_rozsadavid0712_1.jpg

Rózsa Dávid főigazgató beszéde:

Tisztelt Miniszter Úr, Tisztelt Tartományfőnök Atya!

Hölgyeim és Uraim!

Nagyszerű pillanatok okán és nagy örömmel köszöntöm Önöket az Országos Széchényi Könyvtárban! Külön köszönöm Miniszter úrnak, hogy az első intézmények között látogatja meg a magyar nemzeti könyvtárt; rendkívüli elismerés ez munkatársaink és a teljes magyar könyvtáros-társadalom számára.

Látszólag igen különböző világok találkoznak ebben a teremben, úgy gondolom azonban, hogy fontos kapocs lehet közöttünk a szolgálat; a társadalmi közösség megteremtésének, a szellemi és lelki épülés elősegítésének, az égi-földi kötelékek megerősítésének szándéka. Nyolc éve már, hogy a nemzet első könyvtára, valamint az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend közötti összefogás egy pécsi kiállítással elindult. Itt már látható volt az a kódex, amelyet a rendi generális székhelyén, a lengyelországi Jasna Góra kolostorában őriztek, és amelyben Domokos Pál Péter fedezett fel egy magyar nyelvű imát 1965-ben. A magyar művelődéstörténet és rendtörténet számára egyaránt kiemelkedően fontos kódex nagyon rossz állapotban volt. A rend tavaly kérte fel a nemzeti bibliotékát, hogy a magyar nyelvemléket is tartalmazó liturgikus dokumentumot restaurálja. Ez a munka a magyar–lengyel közös kulturális kincs megmentésén túl a két nemzet barátságát, kulturális kapcsolatait is megerősíti.

Az Országos Széchényi Könyvtár kultúrstratégiai intézményként számos olyan feladatot ellát, amelyet valóban csak az ország első számú könyvtára tud elvégezni. Felel a legkülönbözőbb formában közzétett magyar kulturális örökség gyűjtéséért, megőrzéséért, feldolgozásáért, népszerűsítéséért. A magyar nemzet egészéhez szól, és igyekszik minél szélesebb körben eljutni mindenkihez. A hagyományos könyvtári feladatokon túl digitális szolgáltatásokkal, nyílt napokkal, kiállításokkal, kiadványokkal, Magyar Örökség díjjal kitüntetett restaurátor-műhelyéből kikerült díszművekkel, nemesmásolatokkal törekszik bemutatni páratlan örökségét, miközben olyan innovációkkal jelentkezik, mint a múlt héten bemutatott magyar nyelvű számítógépes kézírás-felismerő modell.

img_1193.jpg

E sokrétű tevékenységhez és a fáradhatatlan jelenléthez a könyvtár kiemelt segítséget kapott és kap a magyar kormánytól; ezt a támogatást és figyelmet ezúton is köszönöm. Így valósult meg a 2021 végén lezárult Országos Könyvtári Rendszer projekt is, amellyel az intézmény történetének legnagyobb informatikai és infrastrukturális beruházása jött létre. Közép-Európa legnagyobb digitalizáló központjában olyan eszközparkkal és szaktudással rendelkezünk, amely alkalmas a legkülönbözőbb típusú, anyagú és korú dokumentumok digitalizálására, így a most restaurált kódex átörökítése is megtörtént, és online felületünkön hamarosan mindenki számára hozzáférhetővé válik. És hogy a nyomtatásban megjelenő tartalmakat is megfelelően őrizhessük, 2023 elejére elkészül hatalmas piliscsabai archivális raktárunk. Mindezeknél kézelfoghatóbb, azonnal látható eredményei is vannak a nemzeti könyvtárnak: székhelyünkön új kutatóterem létesült, Vershaza című kiállításunkból 220. alapítási évfordulónkra kibomlik történetünk első állandó kiállítása, és folyamatosan korszerűsítjük budapesti és zirci szolgáltatásainkat, olvasói tereinket.

Végezetül szeretném megköszönni jelen lévő restaurátor és digitalizáló kollégáimnak, hogy hivatásukat rendkívüli hozzáértéssel, odaadással és alázattal művelik. A helyreállított kódexet immáron átadjuk a Magyar Pálos Rendnek, egyben megújítva a 2014-ben megkötött együttműködésünket is.

Köszönöm jelenlétüket és megtisztelő figyelmüket!

További képek a rendezvényről.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3717882767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása