A győri Zichy-palota 400 éves jubileuma

2024. április 18. 06:00 - nemzetikonyvtar

1_meghivo_opti_varia.jpg

A megnyitó ünnepség meghívója

Győr a magyar kultúrában kiemelt szerepet játszik. Ez a kiemelt szerep a város történelmi jelentőségéből és földrajzi elhelyezkedéséből egyaránt következik. Már a korai középkorban, a 11-12. században látható ez a jelentőség, amikor Szent István püspökséget alapít Győrben és a várost ispáni székhellyé teszi.
A török háborúkban Bécs egyik legfontosabb védelmi pontja volt, a 15 éves háborúban néhány évre török fennhatóság alá került. A háborúk után, a 17. és 18. században itt épült fel Magyarország egyik legszebb barokk városa, melynek kulturális élete ma is példamutató.
Ebben a széles keretben kell elhelyezni a győri Zichy-palotát is és napjaink hozzá kapcsolódó rendezvényeit is.

Röviden az épület történetéről

A köznemesi katonacsaládból származó Zichy Pál (Győr és a hozzá tartozó Balaton-felvidéki várak főkapitánya) 1624-ben vásárolta meg a mai palota helyén álló házat. Fia, a rangemelést elnyerő és a család későbbi vagyonát megalapozó Zichy István igen fiatalon szintén a győri vár kapitánya lett. A házat bővítette, alakíttatta, s a szomszédos telkeket felvásárolta. Az épület 1654-ben tűzvész áldozatául esett, de újjáépítették. 1676-ban átalakították a tulajdonos család társadalmi állásának és életmódjának megfelelően, ahogyan azt a barokk kor megkívánta (teremsor, kőlábas folyosó, sarokerkély).

2_zichy_palota_homlokzat_opti.jpgA palota homlokzata a Szent család szoborcsoporttal

1724-ben újabb átalakítás következett Miller Ferenc tervei szerint, barokk stílusban.
A következő átalakítás 1745-ben történt. A ma is látható, gyönyörű Szent család szoborcsoport 1745-ben került a homlokzat emeleti falmélyedésébe. A kapubejáratot szobrokkal gazdagon díszítették, a falakra díszes freskókat festettek.

3_zichy_palota_kapu_opti.jpgKapubejárat

Később az épület veszíteni kezdett jelentőségéből, a család tagjai már nem itt laktak. Így került sor annak eladására 1800-ban.
Az új tulajdonos egy Huszár Ádám nevű nógrádi nemes lett. 1801-ben megcsonkíttatta a barokk homlokzatot, a kapu fölé erkélyt építtetett. Az erkélyrács mezejében lévő monogram az ő és felesége, Sarabók Terézia nevének kezdőbetűit tartalmazza.
1810-ben kedvezőtlen anyagi helyzete miatt eladta az épületet Józsa József püspöki jószágkormányzónak, aki haláláig, 1831-ig élt a házban. Józsa fontos szerepet vitt a reformkori Győrben. A szellemi élet kiváló képviselőit látta vendégül, s nála laktak egy ideig Deák Ferenc (mint felesége rokona), a történetíró Fejér György és Batthyány Lajos is.
Józsa halála után megkezdődött az épület leromlása. A falakat lemeszelték, a szobákat megosztották, bérlakásokat alakítottak ki benne. A XIX. század közepén a földszinten kispénzű mesterlegények éltek.
Az 1980-as évek elején indult el az épület teljes felújítása a freskók feltárásával együtt. 1986-tól régi pompájában tölti be mai funkcióit (házasságkötő terem, anyakönyvi hivatal, Győri Művészeti és Fesztiválközpont). Győr egyik igen megbecsült műemléke.
Tekintettel a 400 éves fennállásra (ekkor került a névadó család tulajdonába), a Győri Művészeti és Fesztiválközpont évfordulós ünnepségsorozatot szervezett, ennek keretében kiállítást, előadói esteket, előadásokat, zenei programokat rendeztek.
A programsorozatot és a kiállítást az április 5-i ünnepség nyitotta meg.
A város nevében a jelenlévőket dr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő köszöntötte.

4_dr_fekete_david_onkormanyzati_kepviselo_opti.jpgDr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő

A helyszínre családostól mentem, mindannyiunkban élt valamiféle várakozás. Az egész eseménysor rendkívül jó benyomást tett ránk, és személy szerint rám is.
Kedves fogadtatás után felmértük a helyszínt, beüzemeltük a technikát, ami az előadáshoz szükséges volt, majd sétára indultunk a belvárosban.
Előadásom címe „Elit magatartásminták” volt, igyekeztem a rendelkezésemre álló rövid 20-25 percben bemutatni mindazt, amit erről tudok.

5_zichy_mihaly_opti.jpgZichy Mihály előadás közben

Természetesen az előadásba az eredetileg összegyűjtött anyagnak csak kisebbik része fért bele, de ez nem volt zavaró. Tekintettel az évforduló apropójára, valamint arra az egyszerű tényre, hogy családom bizonyos mélységig történő eddigi kutatásával bőven jutottam anyaghoz ebben a témában, ezt választottam annak erőteljes hangsúlyozásával, hogy az elit magatartás számos család sajátja volt, sőt nem korlátozódott a felsőbb osztályokra sem. Bárki viselkedhetett elit módon, bármely társadalmi rétegből, amint arra számos példa van.
Előadásomban a lényegre koncentráltam, nem a száraz adatokra. Úgy érzem, elég jól sikerült lekötnöm a hallgatóság figyelmét és átadni a legfontosabbat: példákat a lelki tartásra.
Előadás után a kiállítás megnyitása következett, majd állófogadás finom szendvicsekkel, pogácsával. A vendégeket a Zichy Szőlőbirtok pezsgőjével kínálták.

6_kiallitas_rollup_3_opti.jpgRészlet a kiállításból

Volt még egy momentuma az eseménynek, ami engem személy szerint nagy örömmel töltött el. Hosszú évek hiábavaló próbálkozásai után sikerült újranyomni Zichy József sokak által keresett ázsiai és amerikai útinaplóját, ezúttal egy kötetben, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Zichy Örökségért Alapítvány gondozásában. A kiadás első kötetei megérkeztek Veszprémből az ünnepségre, a helyszínen, az ünnepség után meg lehetett venni őket. A kötetek nálam is megvásárolhatók.
Az esemény után sétálni indultunk ebben a gyönyörű városban, a nap méltó lezárásaként.
A Győri Művészeti és Fesztiválközpont munkatársai igazán kitettek magukért, rendkívül magas színvonalon szervezték meg ezt az eseményt. A lebonyolítás, beleértve azt a kedvességet is, amivel fogadtak, szintén nagyon szépre sikerült. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Csurák Erzsébetnek, aki önfeláldozóan vett részt az ottani közönség és az előadás szervezésében, minden probléma elsimításában.

7_bana_jozsef_opti.jpgBana József nyugalmazott levéltári igazgató

A Kisalföld hírportál így számolt be az eseményről:

„A Győri Művészeti és Fesztiválközpont (MÜFE) a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum segítségével korhű szobát rendez be erre az alkalomra a palota egyik szalon termében. Valamint a Zichy Örökségért Alapítvány közreműködésével és kitartó kutatással összegyűjtött képi és szöveges anyagából időszaki kiállítást is szerveztek, amely április 14-ig látogatható előre egyeztetett időpontban.
A kiemelkedő alkalomra az egykori arisztokrata család leszármazottjai is eljöttek, dr. Zichy Mihály tartott előadást mint az est fővédnöke. Zichy Anikó pedig bemutatta saját pezsgőjét. Ezt Bana József nyugalmazott levéltári igazgató rövid előadása követte, majd Székely Zoltán múzeumigazgató nyitotta meg a kiállítást. A Zichy Szőlőbirtok jóvoltából pezsgős koccintással ünnepelték a palotát.” [A hírportál beszámol az évforduló többi, későbbi eseményéről is.]

Simon Roberta: Zichy 400 – A győri palota éve. In: Kisalföld hírportál, 2024.04.05.

8_zichy_anna_pezsgo_opti.jpgA Zichy Szőlőbirtok pezsgője

A palota történetéről részletesen, beleértve az április 5-i eseményt is, valamint a többi programról itt olvashatnak:

dr. Zichy Mihály (Kézirattár)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1318382315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása