Bővül a Digitális Képarchívum

2011. január 06. 09:19 - nemzetikonyvtar

Tavaly közel tizenegyezer képpel bővült a Digitális Képarchívum, amely az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben életre hívott képi dokumentum szolgáltatása.

Az adatbázis gyarapítása, katalogizálása azóta is folyamatos, amelynek anyagát több magánfelajánlás gyarapította. Az egyedülálló Orincsay László fényképgyűjteményt Magyarországon elsőként itt publikálták.

Új gyűjteményeink:

A Digitális Képarchívum anyaga többféle forrásból származik. Egyrészt feldolgozzuk a Magyar Elektronikus Könyvtár és az Elektronikus Periodika Archívum illusztrált kiadványaiban található képek válogatott halmazát, így ezek önállóan is kereshetővé és hivatkoz¬hatóvá válnak. Gyűjtjük az interneten vagy CD- illetve DVD-kiadványokon megjelenő digitális képeket, amennyiben azok megfelelnek a gyűjtőkörnek és tulajdonosuk hozzájárul a DKA-ban való szolgáltatáshoz.

A 18.000 képet tartalmazó Digitális Képarchívum az Országos Széchényi Könyvtárban működő Elektronikus Dokumentum Központ fejlesztése. Az 1994-ben indult Magyar Elektronikus Könyvtár projekt célja a magyar vonatkozású oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális dokumentumok összegyűjtése, archiválása, katalogizálása és nyilvános szolgáltatása az Interneten. A MEK-ben munkájában rendkívül jelentős az önkéntes munka aránya, hiszen a digitalizálásban, a konvertálásban, az anyagok gyűjtésében és gyarapításban is részt vesznek önkéntesek.

A könyvjellegű anyagok gyűjteménye a mek.oszk.hu címen, a második, az időszaki kiadványok adatbázisa és archívuma az epa.oszk.hu oldalon, míg a harmadik a keptar.oszk.hu honlap, mely 2007-ben a képi dokumentumok szolgáltatására jött létre, az Internet Szolgáltatók Tanácsa támogatásával.

Aki segíteni szeretne az Országos Széchényi Könyvtárnak, e-mailben, telefonon, és személyes egyeztetés alapján tud bekapcsolódni a MEK munkájába.

Várunk a könyvtárba!

Simon Jennifer

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr112564308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása