Az Országos Széchényi Könyvtár milyen értéket hoz létre?

2011. február 08. 23:28 - nemzetikonyvtar

Király Péter volt kollégánk ismerteti a philadelphiai Ingyenes Könyvtár gazdasági hasznáról szóló tanulmányt, melyet a Pensylvaniai Egyetem Fels Államigazgatási Intézete készített.

A könyvtárhoz jelentős fiókhálózat is tartozik. A tanulmány szerzői arra a kérdésre próbáltak válaszolni, hogy a könyvtár milyen értéket hoz létre, milyen értékekkel járul hozzá a gazdasági élethez, valamint felhasználói és Philadelphia polgárainak jövőjéhez.

The Economic Value - of The Free Library In Philadelphia

Néhány érdekesebb megállapítás, amit Jonelle Prether Darr, egy megyei könyvtárigazgató emelt ki a tanulmányból, azzal kapcsolatban, hogy a könyvtári szolgáltatások milyen forintosított értékkel járulnak hozzá a gazdasághoz:

 

  • karrier-építéssel foglalkozó könyvek helyben olvasása és kölcsönzése által: 2.2 millió USD

  • munkahely-kereső online aktivitásokon keresztül (pl. szak-adatbázisok használata, online munkakeresés, felkészítés): 2.1 millió USD

  • munkára felkészítő illetve ezzel kapcsolatos programok által: 1.7 millió USD

  • vállalkozásfejlesztő jellegű online és adatbázis tevékenységek által: 2.9 millió USD

  • vállalkozásfejlesztő jellegű könyvek helyben olvasása és kölcsönzése által: 819 285 USD

  • vállalkozásfejlesztő jellegű programok által: 55,385


Továbbá érdekes tény, hogy a könyvtárnak jelentős urbanizációs hatásai vannak, melynek következtében "a könyvtáraknak köszönhető összességében 698 milló dollárnyi lakásérték-növekmény".

A számítások alapja az, hogyha az olvasóknak mindazért, amiért a könyvtáron kívül fizetniük kellene ténylegesen kifizetnék, akkor mennyi plusz pénzt kellene költeniük. Például az angol, mint idegen nyelv tanulásakor használható online adatbázisokat több mint 32 ezer alkalommal használták. Ha egy ilyen használatért átlagosan 25 dollárt kelett volna fizetni, akkor mindez közel 820 ezer dollárba került volna.

A tanulmány nagyon sok érdekes és magyar körülmények között is adaptálható tényt, statisztikát és tanulságokat hordoz. Számomra a legfőbb két dolog: ez egyik, hogy a könyvtár láthatóan nagyon alaposan ismeri az olvasóit, ami több mint félmilió beiratkozott és több mint százezer aktív olvasóval számolva nem csekélység (például kimutatásaik szerint 10 785 felnőtt olvasójuk jelölte meg a legfontosabb tényezőnek a könyvtárat abban, hogy megtanult olvasni, vagy 14 ezren mondták, hogy a könyvtár volt a legfontosabb tényező abban, hogy másokat meg tudott tanítani olvasni). A másik, hogy a könyvtár tud a döntéshozók eszével gondolkodni, nem csak a kétség kívül hasznos és fontos filantróp megközelítéssel, de racionális és következetes érveléssel is. A Free Librarynak is vannak különleges kincsei, jelentős a középkori, reneszánsz kézirattára, az ősnyomtatványgyűjteménye, de nem ezeket, hanem az átlagembereket érintő, mindennapi, gyakorlati életben alkalmazható tudás átadását (munkakeresés, nyelvtanulás, gyerekek, vállalkozásfejlesztés, az emigránsok beilleszkedése, helyi közösségek építésében vitt szerep etc.) emelik ki a dokumentumban (mellesleg a könyvtári honlap (http://www.freelibrary.org) nyitóoldalán is). Nagyon erős érvek, a könyvtári költségvetés csökkentése mellett érvelő városatyáknak igen csak össze kell szednük magukat, hogy ezeknél jobb érveket találjanak. Összességében az a kép bontakozik ki, hogy a könyvtár egy általános civilizációs eszköz, ami rugalmasan tud alkalmazkodni a helyi igényekhez, akár extrém esetben is (pl. egy faji alapú összetűzés után a helyi fiókkönyvtár a rendörséggel együttműködve központi szerepet vitt a konfliktus mediálásában), miközben fenntartja a hagyományos ismeretközvetítő jellegét is.
Király Péter

Kérjük írjátok meg mit gondoltok, az Országos Széchényi Könyvtár milyen értéket hoz létre? Mivel járulunk hozzá a gazdasági élethez, valamint az ország lakosságának jövőjéhez?

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr562646587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása