Az olvasás öröm, az olvastatás felelősség

2011. február 09. 12:54 - nemzetikonyvtar

Elindult a kozoskoltemeny.hu honlap! Lehet verselni, gondolkodni, szórakozni, agyalni.

Annak bemutatására, hogy az olvasás közösségi élmény is lehet, az Országos Széchényi Könyvtár elindította a Közös Költemény projektet. Felkért alkotónk, a fiatal költő, műfordító Lackfi János az érdeklődők által beküldött szavakból állítja össze verseit, de a vállalkozó kedvű felhasználók maguk is megoszthatják verseiket és szavazhatnak a többiek alkotásaira.



Szavakat beküldeni egyszerű regisztráció után tudnak a felhasználók, 2011. február 28-ig, az új szó beküldése alkalmazás segítségével. Egyszerre 10 szó ajánlására van lehetőség, amelyek előszűrésen esnek át. A játék végeztével Lackfi János költeményeket fog írni 10 véletlenszerűen kiválasztott szó segítségével. Az összesítésben legtöbb pontot kapott tíz mű bekerül a Közös Költemény verseskötetbe is. Az új honlap a tavaly útjára indított Családi olvasás éve programsorozat része.


A honlap elindítását egy sajtónyilvános beszélgetés keretében jelentettük be, amelyen az OSZK munkatársain kívül részt vett Huszti Gergely, az Ulpius-ház Kiadó tanácsadója, Nánási Yvette a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülésének igazgatója és Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus, társadalomkutató. Képeink és rövid üzeneteink a mai sajtótájékoztatóról a twitteren olvashatók.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával és számos további támogató részvételével 2010-2011-ben átfogó olvasásfejlesztési kampányt kezdeményezett. A programsorozat elsődleges célja az olvasási kompetenciák – beleértve a digitális írás-olvasást is – fontosságának hangsúlyozása.

Szeretnénk bebizonyítani, hogy olvasni érdemes! A program egyfajta szellemi zöld mozgalomként kívánja ráirányítani a figyelmet az olvasásra. A digitális világ térhódításával a fiatalok idejük jelentős részét az internet előtt töltik, így más szabadidős tevékenységek háttérbe szorulnak. Az olvasás nem csupán tanulást vagy munkát jelent, hanem szórakozást is!

OSZK TÁMOP pályázat bemutató

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr62648987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása